Zeleni u Velikoj Britaniji traže nacionalizaciju pet dobavljača energenata

Partija Zelenih u Velikoj Britaniji pozvala je na trajnu nacionalizaciju glavnih kompanija koje snabdevaju zemlju energentima. Razlog tome su sve veći troškovi domaćinstava, a cilj da se računi za energente smanje na nivo od prošle jeseni.

Kako piše Guardian, Zeleni to vide kao rešenje za neuspeli eksperiment sa tržišnim energetskim sistemom.

U predlogu koji se razlikuje od ideje laburista o zamrzavanju računa za energente na najmanje šest meseci, Zeleni su napisali da je nacionalizacija pet glavnih energetskih kompanija neophodan deo plana koji je dovoljno ambiciozan „da se izbegne katastrofa ove zime“.

Plan od 37 milijardi funti

Šema bi se zasnivala na trošku od oko 2,85 milijardi funti za nacionalizaciju pet velikih dobavljača – British Gas, E.ON, EDF, Scottish Power i Ovo. Poređenja radi, kažu Zeleni, vlada je potrošila 2,2 milijarde funti spašavajući drugu firmu, Bulb Energy, krajem prošle godine.

Zeleni plan bi takođe uključivao da se gornja granica cene energije – maksimum koji domaćinstva mogu da plate – vrati na nivo od prošle jeseni, pre nego što je u aprilu ovo povećanje došlo do skoro 700 funti godišnje za prosečno domaćinstvo.

Postavljanje ovoga plana tokom jeseni i zime koštalo bi oko 37 milijardi funti, saopštila je partija, u poređenju sa procenjenim troškovima od 29 milijardi funti koji vuče predlog laburista da se ograničenje zadrži na trenutnom nivou.

Kako to vide druge političke snage u Velikoj Britaniji?

Laburisti i liberalne demokrate pozvali su na zamrzavanje računa za energiju na sadašnjim nivoima. Vlada Borisa Džonsona saopštila je da se mora učiniti više da bi se pomoglo domaćinstvima sa troškovima za energente, ali da o politici mora odlučivati naslednik premijera koji se očekuje u septembru.

Liz Trus, favorit da preuzme funkciju premijera, rekla je da je fokusirana na smanjenje poreza, a ne na direktnu pomoć oko troškova za račune, iako ovo drugo nije isključeno. Riši Sunak, drugi kandidat, izneo je predloge koji uključuju i smanjenje PDV-a na energente, piše Guardian.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde