Zbog „Squid Game“ Holivud baca oko na jeftinije lokalne produkcije

Poslednjih nekoliko godina piše se o bumu srpske filmske industrije i sve većem broju stranih produkcija koje biraju našu zemlju za snimanje svojih projekata. O tome svedoči i današnji filmski i serijski program na našim televizijama i bioskopima. Međutim, postoji šansa da sve to u narednom periodu pređe na još jedan, viši nivo.

Naime, kako pišu američki mediji, neverovatan uspeh Netflix-ove serije “Squid Game” mogao bi naterati ostale produkcijske kuće da pribegnu istom principu i tako američkim domaćinstvima omoguće više stranih serija i to „za sitne novce“.

Kako piše CNBC, južnokorejska serija koštala je “tričavih” 21,4 miliona dolara, a prema njihovim podacima, da je serija snimana u SAD sa američkom postavom i sindikalnim pravilima koja na primer ne dozvoljavaju duže radne sate (što je u Južnoj Koreji dozvoljeno), “Squid Game” bi koštao i deset puta više.

Investiranje u lokalne međunarodne produkcije, Holivud bi mogao spasiti i velikih izdataka za skupa intelektualna prava. Programi koji čine Marvelovi junaci kompaniju Disney koštaju 25 miliona po epizodi (više od cele Squid Game). Prva sezona nove serije “Gospodari prstenova” u produkciji Amazon Prime-a koštaće 465 miliona dolara, a Amazon je samo za prava na Tolkina platio 250 miliona.

Zato, kako piše CNBC, holivudski studiji sve više gledaju prema zemljama kao što su Mađarska, Austrija ili Malta koje imaju značajne poreske povlastice i podsticaje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde