Zbog skuplje struje – poskupeće sve

Cena struja za domaćinstva i male kupce od danas je veća za 6,5 odsto.

Računica Agencije za energetiku pokazuje da je prosečna cena kilovat-sata sada 8,144 dinara.

Savet Agencije za energetiku dao je krajem jula saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

Kako se navodi, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci – utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju ovim kupcima.

A šta će doneti ovakve cene struje?

Kako piše Nova.rs, nova cena struje za proizvođače će sa sobom doneti i čitav niz poskupljenja proizvoda koje svi svakodnevno koristimo. Stručnjaci kažu da su u pitanju one grane industrije za koje ona predstavlja značajnu stavku u proizvodnji, te su više cene tih proizvoda neminovne. U to spadaju pekarski proizvodi i hladnjače (meso, riba, morski plodovi, zamrznuto voće, povrće i pecivo).

Energetski stručnjak Željko Marković kaže za Nova.rs podseća da se u industrijama koje troše puno struje, kao što su, osim gorepomenutih i čeličane i pogoni za proizvodnju papira ili peleta – mogu očekivati poskupljenja. Jednostavno objašnjeno, poskupeće sve – od toalet papira do ogreva.

A poskupeće i neke usluge. Na primer, javni prostori koji troše dosta električne energije na osvetljenje i klimatizaciju, mogu da povećaju cene zakupa. Kongresni centri ili dvorane, hoteli, apartmani, pa i zakup lokala u tržnim centrima – sve će to biti podložno poskupljenjima kada poskupi i struja za privredu.

„Nagrada“ za privrednike

A Vlada Srbije predložila je EPS-u da cena struje za privredu, do kraja ove godine, bude 95 evra za megavatsat. U komentaru za N1 predsednik srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ i vlasnik „Point grupe“ Zoran Drakulić kaže da je država „nagradila“ privrednike poskupljenjem struje za 100 odsto.

„Ja to vidim prevashodno kao političku odluku, mi privrednici kao da ne koristimo istu struju koju koriste građani i ove godine, evo, to nam je nagrada, pošto i tako imamo probleme na sve strane, država nas je opet nagradila time što nam je ove godine digla struju 100 posto što je verovatno jedinstveno u regionu da se tako nešto dešava“, kaže Drakulić.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde