Zašto Zakerberg preti gašenjem Facebook-a i Instagram-a u Evropi?

Kompanija Meta, čiji je vlasnik Mark Zakerberg, razmatra da zatvori Facebook i Instagram u Evropi ako ne budu bili u mogućnosti da nastave da prenose korisničke podatke nazad u SAD, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije.  

Regulatori u Evropi trenutno izrađuju nove zakone koji će diktirati kako će se korisnički podaci građana Evropske unije prenositi preko Atlantika, piše CNBC.

„Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prenos podataka i ako se i dalje ne budemo mogli oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule) ili druge alternativne načine prenosa podataka iz Evrope u Sjedinjene Države, verovatno u Evropi nećemo moći da ponudimoi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram’, saopštili su iz Mete, kompanije koja se donedavno zvala Facebook, a u vlasništvu drži spomenute društvene mreže i niz drugih firmi ćerki. To bi, dodaju,  negativno uticalo na njihovo poslovanje i finansijsko stanje.

„Bio bi to njihov veliki gubitak“

Prema rečima evropskog zastupnika Aksela Vosa, koji je napisao neke od zakona EU o zaštiti podataka, Meta ne može ucenjivati ​​EU i tražiti da se odustane od standarda zaštite podataka.

„Izlazak iz Evropske unije bio bi njihov veliki gubitak’, napisao je on na Twitter-u europski zastupnik Axel Voss na Twitteru. Upravo je on svojedobno i napisao neke od zakona EU o zaštiti podataka.

Portparol Mete rekao je za CNBC kako kompanija nema želju i ne planira da se povuče iz Evrope.

„Ali stvarnost je takva da se Meta, kao i mnoge druge kompanije, organizacije i usluge, oslanjaju na prenos podataka između EU i SAD-a kako bi upravljali globalnim uslugama’, izjavio je.

Britanski Guardian navodi da Meta zarađuje 6,8 milijardi dolara godišnje na evropskom kontinentu od prihoda od reklama.

Da podsetimo…

U julu 2020. godine mehanizam prenosa ličnih podataka Evropljana u Sjedinjene Američke Države ili takozvani „štit privatnosti“ je proglašen nekazonitim u EU.

Ovaj sporazum je američkim vlastima dao pravo da prikupljaju lične podatke o subjektima u Evropskoj uniji bez adekvatnih zaštitnih mera. “Štit privatnosti” je na snazi i u Srbiji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde