Zašto odlaze: Ima 38 godina, napravio je ime od TikToka i sad se povlači

Zhang Jiming, suosnivač kompanije BiteDance u čijem je vlasništvu i TikTok, napustio je mesto izvršnog direktora sa samo 38 godina, postajući najnoviji mladi tehnološki preduzetnik u Kini koji je napustio vođenje kompanije koja je u usponu.

Zhang, koji je pre devet godina u Pekingu osnovao BiteDance – najavio je da će preći na novu ulogu u kompaniji krajem ove godine i „fokusirati se na dugoročnu strategiju“, javlja CNN.

„Od početka ove godine proveo sam mnogo vremena razmišljajući o tome kako da bolje podstaknem stvarna dugoročna dostignuća“, napisao je Zhang u pismu zaposlenima koje je kompanija objavila. Dodao je da je odluku doneo nakon nekoliko meseci razmišljanja i zaključio da će mu ostavljanje „svakodnevnih odgovornosti“ omogućiti da „ima veći uticaj na dugoročne inicijative“.

Istina je da mi nedostaju neke veštine koje čine idealnog menadžera“, rekao je. „Nisam baš društven, više volim usamljene aktivnosti kao što su onlajn, čitanje, slušanje muzike i sanjarenje o tome šta bi moglo biti moguće.“

Liang Rubo, suosnivač BiteDance i šef ljudskih resursa, naslediće Zhanga na mestu izvršnog direktora.

Zhangova odluka o odlasku može izgledati čudno, jer je kompanija doživela meteorski uspon tokom poslednjih nekoliko godina i on je lično nadgledao pregršt velikih akvizicija koje su pomogle BiteDance-u da postane globalno ime, ali i da TikTok bude globalno uspešan iako se suočavao sa pretnjama američkih regulatora.

Zhangov potez, međutim, sledi slične odluke nekih njegovih vršnjaka. Colin Huang Zheng, 41-godišnji osnivač kompanije za e-trgovinu Pinduoduo (PDD), najavio je u martu da će podneti ostavku na mesto predsednika da bi sledio druge ciljeve, uključujući svoj san iz detinjstva da postane naučnik ili istraživač. 

Ovi vrhunski tehnološki rukovodioci trenutno imaju oko čega da brinu dok Peking radi na tome da uspostavi «vladavinu» u tom sektoru.

Kineski predsednik Si Đinping poziva na ograničavanje internet sektora kako bi se „održala socijalna stabilnost“. Regulatori su izrekli rekordne novčane kazne Alibabi, naložili remont njene finansijske podružnice Ant Group i pokrenuli antitrustovske istrage protiv Tencenta (TCEHI) i Meituana.

Tehnološki lideri koji održavaju bliske veze sa svojim kompanijama rizikuju da budu uhvaćeni u represiji, kao što se to desilo suosnivaču Alibabe Džeku Ma, koji je podneo ostavku na mesto izvršnog predsednika 2019. i bio podvrgnut intenzivnom nadzoru nakon što je prošle jeseni kritikovao finansijske regulatore i gledao kako Peking u poslednjem trenutku povlači IPO za Ant Group.

Analitičari smatraju da je kinesko okruženje sada toliko neprozirno i teško da su odluke ovih mladih ljudi da odstupe odgovor na tako nešto. Kako oni navode, dugoročno gledano, to ne može da nagovesti dobre stvari za kineski tehnološki ekosistem.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde