Zašto Metalac danas posluje bolje nego pre pandemije?

Ako ste ovih dana pratili dešavanja sa našom predstavnicom na Evroviziji Konstraktom, sigurno ste u objavama u medijima, a pogotovo na društvenim mrežama naleteli na kompaniju Metalac. Čuveni lavor i bokal koji su otišli u Torino pravljeni su posebno za ovaj događaj a prihod je išao u humanitarne svrhe. Kako su saopštili prodato je 500 kompleta, pa je 2,5 miliona dinara od prodaje otišlo Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR). Ali nakon uspeha ove akcije i pažnje koju su dobili, o ovoj domaćoj kompaniji stižu nove vesti.  

Metalac grupa iz Gornjeg Milanovca ostvarila je prošle godine poslovne rezultate koji su premašili ne samo prethodnu, već i pretpandemijsku 2019. godinu.

Kako je saopštila brokerska kuća Momentum Securities, konsolidovani poslovni prihod te kompanije skočio je za 12,7 odsto na 12,43 milijarde dinara, zahvaljujući rastu izvoza i prodaje na domaćem tržištu koji su bili iznad plana. Izvoz je porastao za 15,5 odsto, dok je prodaja na domaćem tržištu bila veća za 10,5 odsto.

Konsolidovana poslovna dobit skočila je za 25,6 odsto, na 765,1 milion dinara, dok je neto dobit dostigla 595,4 miliona dinara, što predstavlja godišnji rast od 35,2 odsto.

Međutim, neto-dug kompanije na kraju decembra iznosio je 687,1 milion dinara, što je skoro dvostruko više u odnosu na kraj 2020. godine. Akcije Metalca na Beogradskoj berzi od početka godine beleže pad vrednosti od deset odsto, a po poslednjoj ceni od 1.673 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 3,41 milijardu dinara (oko 29 miliona evra), saopštila je ova brokerska kuća.

Veteran raznih kriza

Kako je Metalac došao do ovih rezultata možda otkriva intervju prvog čoveka kompanije Dragoljuba Vukadinovića koji je dao listu Nedeljnik u martu ove godine. Posle pandemije, stigla je ukrajinska kriza. Metalac ima firme i u Ukrajini i u Rusiji, ali…

„Za 33 godine na čelu Metalca, postao sam veteran raznih kriza, a izdvojiću samo: istorijski maksimum inflacije u Srbiji; restriktivne sankcije 1992–1997; bombardovanje 1999; svetske ekonomske krize 2007. i 2012. godine… Konačno, pandemija i evo sada rat između Rusije i Ukrajine. Manje-više, Metalac je iz kriza uvek izlazio bez teških trauma. Nadam se da će tako biti i sada, mada nikad nije i ne može biti bez ožiljaka“ rekao je Vukadinović.

Vukadinović izdvaja i da Metalac u svom sastavu ima 15 firmi, i naglašava da su sve firme koje su svojevremeno kupili, stavili ’na zdrave noge’, i to bez otpuštanja radnika. „Danas smo respektabilna kompanija sa preko 2.200 zaposlenih, 135 miliona evra prihoda i preko šest miliona evra bruto dobiti, što nam omogućuje da isplatimo dividendu, da nam akcionari budu zadovoljni, pa čak i da uz njihovo razumevanje izdvajamo oko milion evra godišnje za društveno odgovorno poslovanje.“

Metalac i nove tehnologije

Posebna priča je okrenutost prema novim tehnologijama, a Vukadinović kaže da je to krenulo još devedesetih godina.

Devedesetih godina Metalac je već strateški prepoznao značaj informacionih tehnologija. Poslednjih 10 godina intenzivno hvatamo korak sa digitalnom erom. Ni za kim u našoj branši ne zaostajemo. Uz razvijanje svojih kadrova i korišćenje resursa softverskih kompanija, idemo ka tome da u dogledno vreme imamo sopstvene softverske izvore. Naša online prodaja takođe ubrzano raste, uveliko je širimo na region i realno je očekivati da u dogledno vreme njeno učešće bude 30-50%“, rekao je prvi čovek Metalca, i ovako zaključio priču:

„Kad mi neko kaže ”Vi ste dobra firma, vama je lako”, uvek razmišljam ”jesmo dobri, ali mi cedimo vodu iz suve drenovine” i utoliko vidim veću šansu u svemu što dolazi sa novim tehnologijama, a pre svega sa mladim ljudima koji razmišljaju i ponašaju se revolucionarno za tradicionalne pojmove.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde