Zakerberg je prošle godine svakog dana prodavao akcije svoje firme. Zašto?

Sedma najbogatija osoba na svetu, izvršni direktor kompanije Meta, Mark Zakerberg, prošle godine je skoro svakog radnog dana prodavao akcije kompanije koja se ranije zvala Facebook.

Prema podacima Komisije za hartije od vrednosti, jedini mesec u kojem, čovek vredan 117 milijardi dolara, nije prodao akcije bio je decembar. 

Kako navodi Forbes, oko 89% prihoda od prodaje akcija, ili skoro 4,1 milijardu dolara, otišlo je u njegovu filantropsku organizaciju, Chan Zuckerberg Initiative (CZI).  

Zakerberg je tako smanjio svoj udeo u Meti sa 28% u 2012. kada je kompanija izašla na berzu, na 14,6% danas.

Zakerberg nije jedini

Učestalost kojom je Zakerberg prošle godine prodavao akcije Facebook-a nije toliko neobična. Od 2012. Zakerberg je prodao akcije u vrednosti od 17,4 milijarde dolara (pre oporezivanja). Ogromnu većinu te prodaje — skoro 13,2 milijarde dolara — ostvario je CZI, dok Zakerberg i njegova supruga Prisila Čen idu ka obećanju iz 2015. da će pokloniti 99% njihovih akcija u Facebook-u. 

Ali ni drugi milijarderi ne zaostaju. Oni su iskoristili rast cena akcija da prodaju milijarde dolara vredne akcije prošle godine. Džef Bezos je prodao akcije Amazona u vrednosti od više od 8,8 milijardi dolara 2021. godine, uključujući akcije vredne 2 milijarde dolara u novembru. Suosnivač Google-a Sergej Brin prodao je desetine miliona dolara vredne akcije Alphabet-a u maju, prvi put od 2017. I, što je možda najviše pominjano u medijima, Ilon Mask je počeo da koristi opcije i prodaje milijarde dolara Teslinih akcija u novembru, tvrdeći da će kao rezultat toga platiti 11 milijardi dolara poreza. 

Šta radi CZI?

CZI sa ovim novcem finansira naučna istraživanja, obrazovne inicijative i napore u reformi krivičnog pravosuđa. Organizacija kaže da je dodelila 2,9 milijardi dolara grantova i uložila 150 miliona dolara u profitne poduhvate od 2015. U 2016, CZI se hrabro kladio: da će potrošiti 3 milijarde dolara tokom jedne decenije u nastojanju da izleči sve bolesti. 

Ono što se zna je da Zakerberg od decembra ne prodaje svoje akcije,.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde