Zagreb sa 13 mlrd evra ulazi u projekat obnove centra grada

Gradski čelnici Zagreba u saradnji sa stručnjacima okupljenima u takozvanom Savetu za koordiniranje aktivnosti vezanih za izradu programa kompletne obnove istorijskog jezgra grada već gotovo godinu dana rade na projektu nazvanom Blok 19.

“Želimo da kreiramo okvir za ‘zelenu’ obnovu centra grada, a time i podlogu za ‘zeleni’ razvoj usmeren prema obnovi i dekarbonizaciji građevinskog fonda,”  najavljuje Ivica Rovis iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Taj zavod predvodi izradu pilot-projekta nazvanog Blok_19 koji bi gradonačelnik Milan Bandić trebao prezentovati na godišnjicu potresa u Zagrebu, 22. marta, piše Jutarnji list.

Blok 19 bi trebao biti konkretizacija rešenja koje se planira za Donji i Gornji grad te Kaptol. Saobraćajna studija, saznaje list, napravljena je za Donji i Gornji grad te Kaptol, a ona predviđa izgradnju većeg broja garaža za domicilno stanovništvo, ukidanje parkinga na ulicama te pomeranje automobila iz centra. Išlo bi se prema otvaranju gradskih blokova, koji bi pešacima omogućili brže kretanje, te većem broju biciklističkih staza.

Član saveta je i ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić, koji bi na kraju trebao doći i do finansijske konstrukcije celog projekta,  kaže da bi po nekim parametrima takva celokupna obnova istrijskog jezgra grada mogla koštati i do 100 milijardi kuna (13 milijardi evra).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde