Wall Street se sprema za najveću kupovinu deonica u istoriji

Wall Street se priprema za dolazak nekoliko milijardi dolara svežeg kapitala ove nedelje koji će upumpati mali ulagači nakon što im na račune “legne” novac iz paketa ekonomskih podsticaja.

Nedavno istraživanje Deutsche Banka pokazalo je da će polovina mladih Amerikanaca od 25. do 34 godine planira da potroši 50% svojih stimulativnih isplata na deonice. Tokom vremena tako bi se na američko deoničarsko tržište upumpalo 170 milijardi dolara, naveli su.

Procene firme Vanda Research ocenjuje da će mali ulagači verovatno kupiti deonica za tri milijarde dolara nakon što Amerikancima bude transferisano 1400 dolara po osobi iz paketa predsednika Džoa Bajdena.

U tom bi slučaju dnevni promet porastao za 1,5 milijardi dolara u odnosu na prosek poslednjih nekoliko meseci.

To će biti daleko najveća dnevna kupovina malih ulagača ikada”, kaže za Financial Times Eric Liu, direktor istraživanja u Vanda Researchu.

Ove procene dobro oslikavaju koliko su mali ulagači postali značajni na najvećem svetskom tržištu.

“To je grupa koja podsticaje neće uložiti u realnu privredu, već u deonice”, tumači Endrju Slimon, stariji portfeljni menadžer u kompaniji Morgan Stanley Investment Management.

Priliv kapitala malih ulagača, kao i broj otvaranja novih brokerskih računa, oštro je porastao nakon što je novac iz lanjskih paketa ekonomskih podsticaja seo na račune građana.

Tako je u martu 2020. iznos koji su mali ulagači utrošili na deonice skočio za 838 miliona dolara iznad uobičajenog nivoa. Kada je u decembru odobren dodatni paket, priliv kapitala porastao je za 381 milion dolara iznad proseka.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde