Voren Bafet: Čeka nas gora pandemija

Voren Bafet, američki milijarder i investitor, rekao je u nedavnom intervjuu za CNBC da dolazi još jedna pandemija, koja bi mogla biti gora od pandemije covida-19.

U intervjuu Bafet je izrazio zabrinutost da svet nije spreman da se nosi sa vanrednim stanjem. Još ga više brinu ekonomske posledice covida-19, koja je najviše pogodila male firme, i kako kaže „milioni malih preduzeća su užasno pogođeni“.

S druge strane, velike kompanije posluju prilično dobro, što znači da je ekonomski uticaj vrlo neujednačen, dodao je Bafet.

U martu prošle godine pandemija je zatvorila mnoga vrata u privredi i hiljade malih preduzeća bilo je prisiljeno da se zatvori. U međuvremenu su trgovci i velike internet trgovine preuzeli svoje kupce, a prošla godina donela je najveći pad američkog BDP-a od 1946. godine, i on smatra da „još nije gotovo“.

Uglavnom ga brine nepredvidivost, ali iako je situacija, posebno na početku pandemije, bila vrlo neizvesna, za većinu ljudi i kompanija ispalo je bolje nego što se u početku očekivalo, a dobar primer je automobilska industrija koja ima rekordnu dobit.

Slavni milijarder priznao je u intervjuu da je i sam proživljavao trenutke finansijske neizvesnosti jer nije znao što će se dogoditi s avio kompanijama u njegovom vlasništvu BNSF Railwaya i NetJeta.

Rekao je da je najveća lekcija koju je naučio iz ove pandemije covida-19 koliko je svet loše pripremljen za hitne slučajeve. Bafet je uveren da sledeća, nova pandemija već dolazi.

„Svi znamo da postoji nuklearna, hemijska, biološka i sajber pretnja i da društvo još nije spremno da se nosi se s njom“, rekao je Bafet.

„Sledi pandemija kakvu još nismo videli“, zaključuje.

Inače, CNBC je ovaj intervju radio sa Bafetom i Čarlijem Mungerom, potpredsednikom Berkshire Hathawaya, povodom 60 godina njihovog poslovnog partnerstva.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde