Volkswagen: Ne planiramo fabriku u Srbiji

Kompanija Volkswagen trenutno ne planira izgradnju proizvodnog pogona u Srbiji, rekao je list Politika Robin Ašhof, direktor za komunikacije u ovoj kompaniji.

Prethodnih dana pojavile su se spekulacije u domaćim medijima da se sa ovim nemačkim proizvođačem razgovara o otvaranju fabrike u našoj zemlji.

Srpski zvaničnici, kako piše beogradski list, trenutno pregovaraju sa dva proizvođača automobila da kod nas otpočnu proizvodnju, što je u javnosti ponovo vratilo u igru Volkswagen sa kojim je pre pandemije bilo reči o eventualnom otvaranju fabrike negde u Šumadiji. Izbor je ipak pao na Tursku zbog veličine tržišta, od koje je nemački gigant ubrzo odustao i odlučio se za proizvodnju električnih automobile u Kini.

Volkswagen je 2019. bio u potrazi za novom lokacijom za fabriku u kojoj bi proizvodio „pasat”, „super b” i „škodu”. Za investiciju od 1,3 milijarde evra borilo se više zemalja regiona: Srbija, Rumunija, Bugarska i Severna Makedonija, ali je izbor pao na Tursku. Početkom jula 2020. iz nemačkog giganta je saopšteno da odustaju od te investicije zbog pada tražnje za novim automobilima uzrokovanog pandemijom virusa korona.

Međutim, tri meseca pošto su objavili da odustaju od izgradnje fabrike u Turskoj, u kojoj bi proizvodili 300.000 klasičnih vozila, predstavnici kompanije su najavili da će u Kini, zajedno sa tri tamošnje kompanije, do 2024. investirati 15 milijardi evra u proizvodnju električnih automobila. Novim ulaganjem, čija je realizacija odmah počela, postali su takmac američkom proizvođaču Tesla, koji u Šangaju proizvodi električna vozila. Volkswagen takođe ima fabriku u Šangaju, koju vodi u partnerstvu sa kineskim državnim proizvođačem automobila Saikom, ali je trenutno zbog epidemiološke situacije ona zatvorena. Ovaj nemački proizvođač ima fabriku u Čangčunu u Kini, koja je takođe bila zatvorena, ali sada ponovo radi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde