Vidovnjak u vama: Tehnika mentalnog putovanja kroz vreme i kako je koristiti

Da! Možete da se spremite za sutra, za ono što dolazi i što vas čeka“, napisala je Džejn Mekgonigal, dizajnerka video igara i predavač na Stenfordu. U knjizi koju je objavila ove godine postavila je sebi zadatak da ubedi čitaoce da vidovnjak živi u svakome. Zavirivanje u budućnost nije supermoć po rečima autorke.

Vidovnjak ili šta vas čeka sutra?

Niko ne zna šta će biti sutra. Bar je za veliku većinu budućnost nepoznata.

Ipak, svaki dan je priprema za sutra i što ste spemniji, lakše ćete i bolje proći kroz sve izazove i iskušenja. Još samo kad biste znali šta je to što vas sutra čeka.

Razmišljanje o budućnosti i mentalno putovanje kroz vreme je izuzetno korisno. Izuzetno je i praktično jer sprema vaš um na nove izazove, čini vas otpornijim i prilagodljivijim i zida nadu. Isto tako, umanjuje anksioznost i depresivna osećanja i inspiriše vas da danas preduzimate akcije koje vas spremaju za sutra, za uspeh i osećaj zadovoljstva“, piše Mekgonigal.

U knjizi ćete naći podatke i tehnike koje su zasnovane na novim psihološkim i neurološkim istraživanjima. A najdragocenija je tehnika mentalnog putovanja kroz vreme odnosno, kako da naučite da razmišljate kao vidovnjak ili futurista.

Tehnika – od dana do 10 godina

Autorka vas poziva da se udobno smestite i narednih 30 sekundi zamislite sebe kako se budite narednog jutra.

Zadatak je da u što više detalja opišete sebe i okolinu, što jasnije i preciznije.

Ovakva pitanja vam mogu pomoći u opisima:

 • U kojoj ste sobi, u kakvom prostoru?
 • Šta vas budi? Alarm, zora, sunce, neko vas zove?
 • Da li je napolju mrak ili je još dan?
 • Ko je sa vama?
 • Šta nosite na sebi?
 • Kako ste raspoloženi?
 • Šta prvo uradite pošto se probudite?

Što detaljinije i življe oživite sliku sutrašnjeg jutra.

Ovo kratko mentalno putovanje je primer veoma zamislive budućnosti. Prilično je lako zamisliti sutrašnje jutro sa mnogo živih detalja“, u delu knjige o tehnici piše Mekgonigal.

Vidovnjak i za naredne godine

A, sada, probajte nešto zahtevnije – u narednih 30 sekundi zamoliću vas da zamislite sebe i jutro za godinu dana“, autorka poziva čitaoce na sledeći nivo tehnike.

I ovde možete koristiti odgovore na gore navedena pitanja kako biste bili što bolji u opisu. Ključno je da budete slobodni da menjate svoju realnost za godinu dana. Slobodno oživljavajte detalje, raspoloženje, atmosferu. Ispratite i da li vam je bilo lako ili pak teško da zamislite nove okolnosti za 365 dana. Posmatrajte da li su vam slike dolazile spontano i automatski ili ste se mučili sa zamišljanjem budućnosti.

A, zatim, pređite na zamišljanje vašeg budućeg jutra koje će se odigrati za 10 godina. Ovo je zahtevnije i komplikovanije, ali ne mora biti svakome. Za ovo mentalno putovanje uzmite vremena koliko vam je potrebno. Opet, što slikovitije i sa više detalja opišite sebe, prostor u kome ste se probudili.

 • Gde se nalazite?
 • Ko je sa vama?
 • Šta je prvo što ugledate pošto se probudite?
 • Šta vam prvo padne na pamet?
 • Šta osećate od mirisa?
 • Šta imate planirano za taj dan?
 • Koliko ste se fizički promenili u odnosu na danas?

Ovo su pitanja koja vam takođe mogu pomoći u oslikavanju budućeg jutra. Trudite se da cela slika ne ostane fantazija ili naučna fantastika, već ostanite u realnosti. Pogotovo budite što realniji u tome šta osećate. Možete sve to i da zapišete ako vam je teško da baratate mentalnim slikama.

Zadatak da se projektujete u jutro za 10 godina veoma je izazovan. Nemate to iskustvo pre svega sa svojim telom koje će biti starije čitavu dekadu, a verovatno će se promeniti i mnogi ljudi i odnosi, okolnosti, poslovi, fizičko okruženje. Otežavajuće je to što vam se za putovanje u dan za 10 godina otvara nov prazan prostor gde su moguće nebrojene situacije i scenarija. Treba da popunite praznine tako što će te napraviti mnogo namernih izbora što traži napor“, Mekgonogal navodi razloge zbog kojih je projekcija u budućnost teška.

Nova memorija je ključ

Ovom tehnikom ste zapravo kreirali novu memoriju. Sačuvali ste nove slike i scenarija koja su vam do sada bili nazamislivi. I pošto ste ih sada formirali, uvek možete da im se vratite, da ih ispitate, analizirate kakve vam emocije bude, konstatujete da li biste nešto danas da menjate kako bi vas sačekala zamišljena budućnost za 10 godina.

Pošto ste sami stvorili vašu budućnost, isto tako možete da je menjate kada god i kako god želite.

Autorka navodi da ovu tehniku ’mentalno putovanje kroz vreme’ nije bežanje od realnosti. Nije suština da mentalno stvorite sliku budućnosti bez problema, u blagostanju i raju. Suština je da povežete realnog sebe, sada, sa onim što ćete verovatno osećati i raditi u budućnosti.

Kako piše Mekgonigal, ovo je veoma moćan alat jer vas navodi da unapred osećate moguću budućnost, da donosite odluke shodno tome, planirate. Ovo je izuzetan i motivacioni alat koji će vas naterati da se zapitate da li je ovo što sada živite realnost koju želite sebi u budućnosti i šta treba da uradite da biste se spremili za predviđeni željeni scenario, emotivno i mentalno stanje.

Ovu tehniku su podržali neurolozi i njihova istraživanja ljudskog mozga. Pokazali su da mentalna putovanja kroz vreme aktiviraju čak 11 regija mozga za razliku od pamćenja nekog prošlog događaja koje aktivira centre u 6 regija.

Tehnika je veoma zahtevna jer traži i da kreirate novu scenu, da detektujete nove mogućnosti i situacije i da, kao posledicu, svoja osećanja prenesete u budućnost.

Nije lako biti vidovnjak, a po Džejn Mekgoginal i citiranim naučnicima u njenoj knjizi, svako ima moć da zaviri u buduće vreme.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde