Veštačka inteligencija je novi alat za akviziciju i zadržavanje klijenata

Domaći startap Things Solver, koji se bavi veštačkom inteligencijom (VI), pre godinu dana postao je deo regionalne grupacije ASEE (Asseco SEE). Već nakon ovog kratkog perioda, iskorišćene su mogućnosti za kreiranje dodatne vrednosti za ASEE klijente sinergijom potencijala veštačke inteligencije i postojeće IT infrastrukture u bankama, a razvijeni su i novi, unapređeni proizvodi.

,,Iako je kultura analize i korišćenja podataka u bankarskom sektoru na visokom nivou, izvesno je da, zbog značajnih ograničenja trenutne organizacije poslovanja i analitike, dolazi do propuštanja brojnih prilika za unapređenje prodajnih rezultata. Napredan korak u odnosu na aktuelnu praksu predstavlja upravljanje podacima uz pomoć veštačke inteligencije, koji na prvom mestu podrazumeva predikciju, a zatim i ostale definisane prateće aktivnosti. Na ovaj način se, sudeći po kampanjama koje smo već realizovali, beleže izuzetni rezultati u onboarding-u i zadržavanju klijenata,“ navodi Miloš Milovanović, Head of Delivery, Things Solver, član ASEE.

Rešenja koja danas nudi ASEE, a koja integrišu veštačku inteligenciju, trenutno su na tržištu najzastupljenija u vidu sistema za preporuku, odnosno personalizovanih ponuda kojima se zadovoljavaju stvarne potrebe klijenata. Naime, uz pomoć veštačke inteligencije moguće je identifikovati i ponuditi proizvod u momentu kada je klijentu zaista potreban, pri čemu se ponude plasiraju kroz precizno određene kanale komunikacije. Ovakav pristup u komunikaciji beleži mnogo uspešnije rezultate od generičkih kampanja, koje su usmerene na šire grupe korisnika, bez obzira na činjenicu da li im je konkretan proizvod potreban ili ne, a koje u odnosu na personalizovane kampanje beleže slabije rezultate.

Drugi najznačajniji proizvod sa sistemom veštačke inteligencije fokusira se na naprednu segmentaciju klijenata, koja se vrši uglavnom na osnovu bihevioralnih parametara, uz pomoć kojih se identifikuju njihove osobine i vrši dalje prilagođavanje ponude i komunikacije.

Još jedno rešenje koje su razvili ASEE i Things Solver za potrebe domaćeg i internacionalnog tržišta prati podatke koji nisu primarni fokus analitike banaka, odnosno podatke o posetiocima i korišćenju veb sajta, kojima se dodatno obogaćuju skupovi podataka iz tradicionalnih bankarskih sistema, kako bi se na osnovu šire slike stekao bolji uvid u potrebe korisnika.

Višestruko povećanje stope konverzije

Jedna od glavnih prednosti koju klijenti ASEE ostvaruju primenom inovativnih proizvoda sa veštačkom inteligencijom u sektoru bankarstva je na prvom mestu povećanje stope konverzije, sa prosečnih 4% na 10-15%.

,,Koristeći personalizaciju i naprednu analitiku, stepen konverzije prelazi 10%, a u nekim industrijama je čak i 30% veći u odnosu na tradicionalne kampanije. Nedavno smo završili projekat za jednog klijenta gde smo najpre utvrđivali ponašanje korisnika na digitalnim kanalima i korišćenje digitalnih proizvoda, pre svega e-bankinga, m-bankinga i veb sajta. Zatim smo puštali naš sistem za preporuku i saznali koji klijenti su zainteresovani za koje proizvode. Na osnovu tih informacija smo kreirali kampanju za dva proizvoda – keš kredit i dozvoljeni minus. Već za nekoliko dana su se videli rezultati kampanje, pri čemu smo koristili  vrlo jednostavne kanale za komunikaciju i realizaciju,“ navodi Milovanović.

Privatnost korisnika, kao i zaštita i bezbednost njihovih ličnih podataka, predstavljaju primarni fokus prilikom razvoja i primene veštačke inteligencije u ASEE. Saradnja između pravnog odeljenja i timova koji razvijanju rešenja je veoma intenzivna.  Na ovaj način je omogućeno legitimno i legalno prikupljanje i korišćenje podataka, ali i usaglašenost sa lokalnom i međunarodnom regulativom. Jedan od prioriteta u ASEE je edukacija naših korisnika i korisnika naših klijenata o njihovim pravima i važnosti zaštite podataka.

Pored bankarskog sektora, rešenja sa primenom veštačke inteligencije koja razvijaju ASEE i Things Solver pokazala su se vrlo uspešnim u sferi elektronske trgovine i maloprodaje, gde se najviše izdvaja Touchpoint Studio koji takođe kupcima nudi personalizovano iskustvo.

Veštačka inteligencija će promeniti svet

Na pitanje koja je budućnost veštačke inteligencije u bankarstvu, Miloš Milovanović ističe:

,,Potencijal veštačke inteligencije je ogroman i ona će transformisati naše društvo u svim segmentima. U bankarstvu, u ovoj fazi, mašinsko učenje i veštačka inteligencija oponašaju ljudsko ponašanje. Prednost ovih sistema je u tome što mogu da obrade mnogo više zahteva, upita ili podataka, dok je humani kapacitet ograničen. Već nekoliko godina radimo na naprednim sistemima za preporuku, procenu vrednosti kupca i za segmentaciju korisnika usluga.

Milovanović naglašava i da je jedna od oblasti u kojoj je uloga mašinskog učenja važna sprečavanje prevare. U pitanju su sistemi koji su u stanju da uoče nepravilnosti ili transakcije koje odstupaju od uobičajenih vidova ponašanja, a  na osnovu kojih je moguće dalje otkriti i sprečiti prevaru ili krađu.

On dodaje i da se uz pomoć veštačke inteligencije trenutno razvijaju i sistemi za obradu prirodnog jezika, odnosno NLP (natural language processing) sistemi, koji na osnovu ljudskog jezika pokušavaju da otkriju obrasce i donesu zaključke o kontekstu, a nakon toga i adekvatno odgovore na pitanja ili upite korisnika.

,,Verujem da će uz pomoć veštačke inteligencije za nekoliko godina klijenti moći da koriste ljudski jezik za komuniciranje sa svojom bankom, odnosno aplikacijom, koja će moći da prepozna kontekst zbog kog je klijent došao i da odgovori na upit, kao što je, na primer, stanje na računu,“ zaključuje naš sagovornik.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde