Verujte ‘osećaju iz stomaka’ samo kad odgovorite na tri pitanja

Da li je ’stomak’ pravi izvor informacija, odnosno, da li osećaj iz ’stomaka’ može tačno da kaže šta vam je činiti u određenim situacijama? Pitanje je i da li su ti osećaji samo odraz lenjosti razuma i predrasuda?

Danijel Kaneman, psiholog Prinstona, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju (2002), godinama se zanima za teme odlučivanja i procene. Sa kolegom Tverskim izveo je teoriju u čijoj je osnovi ideja da ljudi donose odluke više se oslanjajući na pravila stečena iskustvom nego racionalnim razmišljanjem i analizom.

Kako odlučujete?

Tradicionalna ekonomija ne uzima u obzir ovakve zaključke dvojice psihologa. Ekonomisti se ne oslanjaju mnogo na činjenicu da su pravednost i poštenje, prošli događaji kao i averzija prema gubitku glavni čovekovi oslonci kada odlučuje.

Na primer, kada su hipotetički pitali ispitanike za koji bi se medicinski tretman odlučili:

  • Onaj koji će sačuvati 80% ljudskih života
  • Ili drugi tokom koga će život izgubiti 20% tretiranih

Većina je odabrali prvi.

Ovakav rezultat, po mišljenju Kanemana i Tverskog, govori da ljudska odluka mnogo zavisi od toga kako se situacija predstavi, u kakvom okviru. Ovakav rezultat značajno objašnjava ekonomsko ponašanje i veliku frustriranost na berzi kao i ponašanje čoveka koji je spreman da pređe kilometre kako bi pri manjoj kupovini uštedeo neki dinar, dok to isto ne bi uradio i iskoristio popust pri kupovini skupljeg proizvoda.

’Osećaj’ iz stomaka

Kaneman je ’osećaju iz stomaka’ posvetio dobar deo svojih istraživanja. Mišljenja je da se ovakvi instinkti oslanjaju na pravila stečena iskustvom i često se ispostave pogrešnim. Recimo, pamtimo avionske nesreće iako ih je bilo veoma malo, pa ipak ih ne zaboravljamo. Tako je i sa drugim situacijama ili iskustvima koje ostaju u sećanju, nisu se često dešavale, pa ipak čovek iz njih izvlači pravilo. Problem je, po Kanemanu, što onda takvo pravilo rukovodi kakav će biti ’osećaj iz stomaka’ i procena na kraju bude pogrešna.

Kako onda da znate da li je vaš ’osećaj iz stomaka’ pravi? Kako da znate da vas ne laže i da nije rezultat iskustva koje se ne može postaviti kao pravilo?

Odgovorite na Kanemanova tri pitanja

Kaneman je u okviru gostovanja na Svetskom ekonomskom forumu ponudio tri pitanja na koje treba svako da odgovori kako bi saznao da li ga vara ’osećaj iz stomaka’.

  • Da li postoji neka pravilnost u segmentu ili oblasti o kojoj se radi i za koju vam ’stomak šalje poruke’?

Dakle, da bi vaš osećaj bio vredan da se na njega oslonite, mora da postoji neko pravilo koje ste izvukli iz prošlih situacija. Recimo, šahisti mogu da izvuku mnogo pravila i njihova intuicija je razvijenija. Isto je i sa parovima u braku. Ako imate osećaj da je vaša žena ljuta, moguće je da ste u pravu. „Poslušajte osećaj i trknite do prve cvećare po buket ruža“ publici je preporučio Kaneman. A, što se tiče berze, recimo, mnogo je nepravilnosti i buke, tako da se ne može razumeti koristeći ’osećaj iz stomaka’, kako je to istakao nobelovac.

  • Imate li dosta prakse iz ovog segmenta ili oblasti?

Kaneman ponavlja da je uspešnost ’osećaja iz stomaka’ proizvod dugog posmatranja i pronalaženja obrasca. I ne radi se o iskustvu od nekoliko nedelja. Potrebne su godine, baš kao što je jednom šefu vatrogasne ekipe potrebno veliko iskustvo za pravovremene i ispravne reakcije na osnovu instinkta.

  • Da li dobijate brzi odgovor na vaš ’osećaj iz stomaka’ – da li je dobar ili nije?

Nije dovoljno da imate iskustva u nekoj oblasti. Važno je da dobijete povratnu informaciju koliko ste dobri. Baš kao što je slučaj sa sviranjem violine. Godinama možete da svirate i da nikada ne uspete da odsvirate Betovena. A, da bi praksa imala smisla i bila delotvorna, neophodan vam je stručan odgovor i to što pre moguće. „Ako želite da trenirate svoju intuiciju, morate odmah da znate da li je taj ’osećaj iz stomaka’ koji vam se javlja tačan i dobar ili ste omašili“, na Forumu je rekao Kaneman.

Ukratko, lako za primenu

Ako vam se javi ’osećaj iz stomaka’ i vi pozitivno odgovorite na prethodna tri pitanja, u pravu ste. ’Stomak vam dobro radi’, poslušajte ga.

Ukoliko je odgovor na bar jedno pitanje ’ne’, oslonite se na analizu i racionalni pristup problemu koji je ispred vas.  

Ukratko, Kaneman vam savetuje da odgovorima na ova tri pitanja testirate svoju intuiciju:

  • Da li je moguće naći pravilnost u oblasti za koju je vezana intuicija?
  • Imate li dosta iskustva?
  • Jeste li već ranije u realnosti testirali ovakve osećaje?

Prošle godine delo Danijela Kanemana Misliti brzo i sporo prevedena je i na srpski.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde