Velika promena na evropskom tržištu: Pariz prvi put pretekao London

Britanska berza izgubila je poziciju najvrednijeg tržišta u Evropi, sve zbog ekonomskog usporavanja koje opterećuje britanske kompanije, pokazuju podaci.

Francuska je sada zauzela prvo mesto pošto je ukupna vrednost akcija njenih kompanija povećana kretanjem valuta i potražnjom za francuskom luksuznom robom.

To je prvi put da je Pariz pretekao London od kada je Bloomberg počeo da objavljuje ove podatke 2003. godine.

Kako javlja BBC, očekuje se da će Velika Britanija pasti u recesiju ove godine kako inflacija raste.

Londonski indeks akcija FTSE 250 – koji obuhvata kompanije srednje veličine – pao je za više od 17% tokom prošle godine jer se potrošači i preduzeća bore sa rastućom inflacijom i višim kamatnim stopama.

Londonski FTSE 100 indeks – koji obuhvata velike kompanije – uglavnom je ostao nepromenjen tokom 2022. godine, iako je indeks usmeren ka stranim firmama i proizvodima koji su generalno stabilniji, uključujući naftu i rudarstvo.

Prema Bloomberg-u, francuski proizvođači luksuzne robe pomogli su da se poveća ukupna vrednost CAC 40 indeksa vodećih kompanija u zemlji.

LVMH, koji je vlasnik modnog brenda Louis Vuitton, doživeo je oživljavanje potražnje jer je Kina ublažila blokade i njeni kupci su se vratili navikama pre pandemije. Kineski kupci su činili oko 35 odsto globalne potražnje za luksuznom robom pre pandemije, prema podacima Bloomberg-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde