Ultimatum Moskve za strane kompanije: Imate tri opcije

Moskva je stranim kompanijama i investitorimaa poslala poruku da brzo odluče hoće li otići ili ostati u Rusiji.

Prvi zamenik premijera Andrej Belorusov ovaj je izbor ponudio nedelju dana nakon početka rata u Ukrajinu, te dan nakon što je francuska banka Societe Generale upozorila da bi njeno poslovanje u Rusiji moglo biti obustavljeno, što je ugrozilo kompaije koje žele da ostanu u zemlji.

Belorusov je stranim kompanijama dao kratak opis triju opcija:

“Kompanija u potpunosti nastavlja da posluje u Rusiji; strani deoničari predaju svoj deo ruskim partnerima te se kasnije mogu vratiti na tržište; ili kompanija trajno prekida poslovanje u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta radnike,” poručio je Belorusov, prenosi Poslovni dnevnik.

Svaka od ponuđenih opcija nosi određen rizik. Oni koji ostanu mogli bi se suočiti s posledicama na zapadnom tržištu, budući da je tamošnja javnost priklonjena Ukrajini. Za one koji prenose deonice nema garancije o povratu, a oni koji ugase poslovanje u Rusiji u najboljem slučaju pretrpeće velike gubitke, ili će morati da prodaju kompaniju za nominalan iznos.

SAD i Evropa su zbog situacije u Ukrajini nametnule sankcije koje utiču na sve, od globalnih sistema plaćanja, do niza proizvoda visoke tehnologije, zbog čega je poslovanje unutar Rusije uvelike otežano i nesigurno. Zbog toga iz dana u dan je spisak kompanija koje napuštaju Rusiju sve širi i širi, od Apple-a, Ikea, Airbnb-a, do gotovo čitave avio, naftne i automobilske industrije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde