Uklanja se polovina bankomata u Hrvatskoj?

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest hiljada bankomata, mogla bi zbog velikih troškova biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV. 

Banke su već ukidale bankomate za koje su procenile da je trošak njihovog održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima. Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale da investiraju po nekoliko hiljada evra. Stoga su najavile povlačenje dela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rešenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 miliona evra u IT sisteme radi konverzije kune u evro koja je nužna zbog skorog uvođenja evra.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sistemom elektrohemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivome mestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde