Učite o moći i odlukama od jednog maestra iz lige najvećih

„Imam alergijsku reakciju kada ljudi govore o velikim dirigentima i njihovim karijerama. Gnušam se te reči. Svi smo mi samo muzičari, bez obzira kako ko gleda na to“, čuvena je izjava Bernarda Haitinka, velikog, jednog od najvećih dirigenata ovog i prošlog veka, rođenog Holanđanina koji je 65 godina rukovodio svetskim orkestrima. Ostaće zapamćen po velikoj ljubavi prema Bramsu, Šumanu, Ravelu, Stravinskom, a izvođenjem njihovih dela je rukovodio ispred amsterdamskog Konserthebau, Berlinske filharmonije, Londonskog simfonijskog orkestra, Bečke filharmonije.

Vrata velike muzičke karijere Haitinku su se otvorila 1955. kada se na podijumu pojavio kao dirigent Simfonijskog orkestra Holandskog radija, a već sledeće godine stao je na mesto umetničkog direktora Koncerthebau orkestra. Od tada, izuzetna karijera je trajala do pre dve godine. Pored toga što je nastupao sa svim značajnijim orkestrima njegovog vremena, rukovodio je i operskim produkcijama. Neki snimci, tvrde muzički kritičari, stekli su antologijsku vrednost, a ostavio je iza sebe oko 450 snimaka.

Kao dirigent, Haitink je bio lider, vođa orkestara koji je ugled stekao pre svega velikim znanjem i muzičkim talentom. Samo, kao i u svakoj timskoj saradnji, znanje i talenat za posao nisu dovoljni.

Pre 20 godina razgovarao je sa američkim kritičarem Brusom Dafijem o muzici, timskom radu i donošenju odluka gde je rekao:

“Ja sam Evropljanin i ovde se više radi timski nego u Americi. Više od 25 godina sarađujem sa umetnicima, urednicima i uvek smo zajedno odlučivali šta treba raditi. Čak i sada, sa 40 godina dugim dirigentskim iskustvom, nikada ne kažem Hoću ovo da radimo i to je to! Uvek pitam da razgovaramo iako volim da pravim muzičke programe, ali treba mi dijalog. Nisam čovek koji sedi sam za stolom, volim da razgovaramo“, rekao je Haitink.

„Da li ste uvek u pravu?“, pitao ga je Dafi.

„Naravno da ne! Ko je taj koji je uvek pravu? Ali, treba se uvek truditi i uvek se trudim“, bez mnogo razmišljanja odgovorio je maestro.

Posle više decenija plodne karijere novinari sa Francuskog radija, kako prenosi Treći program RTS-a, Haitinka su pitali šta je za njega funkcija dirigenta. Odgovorio je, kako su novinari primetili, ne bez oklevanja:

„Šta je to dirigent? Da li je to krotitelj životinja? Neko ko izvodi sam svoj šou ili je to osoba koja zajedno sa drugima pokušava da muziku stvara na način koji prosvetljava i osvetljava publiku i koji stvara osećaj zajednice? Što se mene tiče, to je ono što sam uvek želeo i ono kako sam se razvijao. Tako da ja nisam pravi dirigent. Jedinu moć koju dirigent sebi može da dopusti je prirodan autoritet. Dirigent mora da bude impresioniran kolektivnom ličnošću orkestra, odnosno tim stotinama duša koje su ispred njega“.

Ovakav stav je jedna od tajni i najboljih recepata koje koriste dobri dirigenti i vođe kojima se veruje i koji sa svojim timovima, ili dušama, kako kaže Haitink, prave dela za pamćenje i primer.

Veliki dirigent Bernard Haitink preminuo je pre pet dana u 92. godini.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde