U svetu vlada nestašica – kontejnera

U svetu kako prenose agencije, vlada nestašica – kontejnera.

Cene prevoza robe brodovima vinule su se poslednjih meseci u nebo, a među kompanijama se vodi globalna borba za kontejnere u kojima se roba transportuje širom sveta jer vlada prava nestašica.

Poremećeni robni tokovi i astronomske cene prevoza potrajaće, smatraju analitičari, veći deo ove godine. To je posledica činjenice da je kineski izvoz uhvatio silan zalet nakon prvog talasa pandemije koronavirusa te je količina narudžbina i robe u međunarodnom prevozu jako narasla. Ali, kontejneri zapinju u Evropi i SAD-u, ne vraćaju se u Kinu potrebnim tempom; nekad je njihov „obrt“ bio u 60 dana, sada je u 100 dana, piše Reuters. Problem je u dostupnim kapacitetima za primanje i iskrcavanje tolikog tereta u lukama, na što je uticala koronakriza, kao i prebacivanje dodatnog karga iz vazdušnog saobraćaja. 

Niz logističkih poremećaja i zagušenja doveo je tako do globalne nestašice kontejnera, skoka cena i kašnjenja u isporukama što pogađa sve, od proizvođača do trgovaca i potrošača.

Naravno, ta eksplozija cena je najviše pogodila one kompanije koje nemaju godišnje ugovore s brodarima te ih nabavljaju na spot tržištu. Britanski Financial Times je u januaru tako pisao da je cena kontejnera od 40 stopa na relaciji od Azije do severne Evrope narasla sa 2000 dolara, koliko je bila u novembru prošle godine, na više od 9000 dolara.

Prekidi i kašnjenja u isporukama, upozoravaju ekonomisti, doveli su do toga da su zalihe u skladištima trgovinskih lanaca na nezabeleženo niskom nivou. Budući da se u februaru, nakon kineske Nove godine, fabrike u Kini zatvaraju na nekoliko nedelja, brodari će „pauzu“ iskoristiti, najavljuje se, za dovlačenje dodatnih kontejnera i smanjivanje nagomilanog tovara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde