Tvorac antivirus softvera „nastradao“, nakon što je „pumpao“ kriptovalute na Twitteru

Ilon Mask je poznat po tome što pravi „hajp“ oko različitih proizvoda na društvenim mrežama, u poslednje vreme naročito sa kriptovalutama. Njegov recept preuzeo je jedan kolega kako bi zaradio dodatni novac ali je „nastradao“.

Biznismen Džon Mekafi, tvorac antivirusnog softvera McAfee, optužen je u SAD za zaveru radi prevare i pranje novca.

Mekafi i njegov telohranitelj Džimi Gejl Votson Džunior optuženi su za promociju kriptovaluta na Mekafijevom Twitter nalogu kako bi naduvali cene. Tvorac antivirusa na Twitteru ima više od milion pratilaca.

Pre nego što „nahvale“ određenu kriptovalutu, Mekafi i njegov kolega kupovali su istu, a nakon „hajpa“ na društvenim mrežama su ih prodavali. Tom prilikom, prema rečima tužilaca u saveznom sudu Menhetna u Njujorku, zaradili su dva miliona dolara.

Mekafi (75) se trenutno nalazi u pritvoru u Španiji zbog odvojenih krivičnih prijava u vezi sa porezom, što on negira i suočava se sa mogućim izručenjem SAD-u,dok je Votson uhapšen u Teksasu.

Prema navodima tužilaca, oni navodno imali i dodatnih 11 miliona dolara prihoda koji su naplaćivali od start-up kompanija za kriptovalute za promociju svojih proizvoda na Twitteru.

Mekafi, je kontroverzna figura posebno istaknuta 1980-ih godina kada je njegova kompanija izdala prvi komercijalni antivirusni softver – McAfee VirusScan – i pomogla da se pokrene industrija od više milijardi dolara.

Iako je taj posao prodao Intelu, on i dalje razvija sopstvene proizvode za kibernetičku sigurnost. Okušao se i u politici, kada je pokušao da postane kandidat Libertarijanske stranke za američke predsedničke izbore 2016. i 2020. godine. Gaji prezir prema plaćanju poreza,  a 2012. godine bio je u centru pažnje medija kada ga je policija za smrt svog komšije na Belizima označila za  „osobu od interesa“, ali na kraju nije bio osumnjičeni, piše BBC.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde