Turska počela megaprojekat izgradnje Kanala Istanbul vrednog 15 milijardi dolara

U Istanbulu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog mosta na megaprojektu gradnje Kanala Istanbul koji će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno more s Crnim morem, a vrednost celog projekat je oko 15 milijardi dolara, prenosi agencija Anadolija.

Prema pisanju medija, izgradnja Kanala Istanbul za Tursku, kako je na svečanosti rekao predsednik Turske Tajip Erdogan, predstavlja prekretnicu u njihovom istorijskom razvoju, i na ovaj projekat se gleda kao na “spašavanje budućnosti Istanbula, jer plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik za grad”.

Podsetivši kako je tridesetih godina prošlog veka Bosforom godišnje plovilo u proseku 3.000 brodova, Erdogan je rekao da se sada ta brojka povećala na 45.000, a da se procenjuje da će do 2050. godine porasti i na 78.000. 

Kako pišu mediji, na svečanosti je istaknuto da će brodski saobraćaj u Kanalu Istanbul biti 13 puta sigurniji od onog u Bosforu, dok će sam projekat biti realizovan kao jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata.

Napominjuću da je megaprojekt izgradnje Kanal Istanbula, između ostalog, neophodan i zarad očuvanja istorijskog i kulturnog tkiva Bosfora, Erdogan je istakao da je trenutna ruta Kanala Istanbul izabrana na bazi naučnih analiza “kao najrazumnija i najefikasnija među pet ponuđenih“, dodajući da će dužina kanala iznositi 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275 metara, a dubina 21 metar.

„Cilj nam je da Kanal Istanbul završimo za šest godina i po ceni od blizu 15 milijardi dolara“, rekao je Erdogan, napominjući da će ovo veliko zdanje biti finansirano vlastitim prihodima, te da neće trošiti novac države i naroda.

Duž Kanala Istanbul, koji će se protezati duž evropskog dela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde