Tri srpske firme izvoze obuću u Rusiju u vrednosti od više od milion evra

Pirotski „Tigar“, šabački „Leon“ i novosadski „KS Safety“ ugovorili su izvoz u Rusiju lovačke, zaštitne radne i medicinske obuće, vredne više od milion evra, čime je povećan izvoz srpske obuće na rusko tržište. Kako navode potpisnici tri ugovora sa ruskim distributivnim lancem “Etalon centar”, očekivanja su i veća, jer ruski partner mesečno isporučuje 100.000 pari obuće na tržište Ruske Federacije i Zajednice Nezavisnih Država, prenosi RTS.

Inače, da bi se ušlo na ovo veliko tržište, uzorci su morali da prođu testiranja u tamošnjim laboratorijama, da se usklade deklaracije o sastavu i kvalitetu s njihovim standardima, pa tek onda da se ugovori potpišu.

U šabačkom “Leonu” kažu da su i ranije radili obuću za Rusiju, ali da sada započinje saradnja sa novim kupcima koji će plasirati drugu liniju medicinskog programa po apotekama i medicinskim ustanovama. “To za nas znači širenje prodajne mreže na ovom tržištu i rast obima proizvodnje i prodaje”, kaže Slavica Topuzović, menadžerka izvoza “Leon”.

Novosadska kompanija “KS Safety”, koja je takođe jedna od potpisnica ugovora za izvoz na rusko tržište, dnevno proizvodi oko 500 pari obuće, od čega se više od pola već prodaje u Češkoj, Italiji, Sloveniji, Nemačkoj i Austriji.

„Najbitnija stvar u samoj obući jeste kalup koji pruža udobnost prilikom nošenja. Druga i veoma bitna stvar jesu materijali koji se ugrađuju. Od tih materijala koža je najbitniji faktor i ono čime možemo da se ponosimo jeste da u Srbiji otkupljujemo sirovu kožu, odnosno srpskog bika koji prerađujemo i vraćamo u naš proizvod“, objašnjava Branislav Gogić direktor „KS Safety Novi Sad“.

Iz Privredne komore Srbije (PKS) navode da je za celu proteklu godinu izvezeno sedam milona evra obuće u Rusku Federaciju, ovi ugovori znače već 15 odsto povećanje u odnosu na proteklu godinu. 

“To što je za sad potpisano od ugovora, to su polugodišnji kapaciteti od juna do decembra. Sledeće godine ide automatsko dupliranje zato što će podrazumevati od januara do decembra“, navodi Nemanja Jovanović, iz Udruženje za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

Za oko dva meseca trebalo bi i da još tri srpske firme, dve iz tekstilne industrije i jedan proizvođač dečje obuće, potpišu ugovore s istim ruskim distributerom.

Asortiman ruske kompanije “Etalon centar” broji nekoliko hiljada proizvoda, a sarađuju sa velikim brojem kompanija iz različitih industrija i velikim trgovinskim lancima. Zapošljavaju modne dizajnere, inženjere, koji zajedno sa istraživačkim centrima, lansiraju u proizvodnju različite vrste najsavremenijih modela obuće i radne odeće.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde