Tri scenarija ekonomskih kretanja Svetske banke za 2021.

Svetska banka ostala je verna svojim konzervativnim procenama ekonomskih kretanja pa je u januarskom izveštaju „Globalni ekonomski izgledi“ procenila pad srpske ekonomije od dva odsto u 2020.godini.

Kada je svet u pitanju, kaže se da je petina ekonomija zbog pandemije i ekonomske krize izgubila pet ili više godina ekonomskog rasta po stanovniku u 2020. godini.

I mada je, kako se navodi u analizi, većina zemalja imala brze i obimne mere pomoći ipak, pozivajući se na studiju MOR-a, Svetska banka procenjuje gubitak radnih sati u prva tri tromesečja prošle godine jednaka čak 106 miliona radnih mesta, piše Danas.

Procene su i dalje na staklenim nogama pre svega jer pandemija još nije pobeđena i tek treba videti kako će biti sprovedena vakcinacija.

Ukoliko bi zdravstvena kriza i zabrane putovanja potrajali BDP, posebno u turističkim zemljama bi mogao biti znatno slabiji od očekivanog.

Stručnjaci Svetske banke napravili su tri scenarija ekonomskih kretanja u zavisnosti uglavnom od efikasnosti vakcinacije i borbe protiv virusa.

U osnovnom scenariju, čak i ako se krene u oporavak, izgubljena aktivnost i BDP će i dalje biti značajni.

Procenjuje se da će do 2025. godine globalni proizvod biti pet odsto ispod pretkriznog trenda, a to je u zbiru oko 36 odsto svetskog BDP-a iz 2019. godine.

Ukoliko bi se ostvario rizični scenario u kome se pandemija nastavlja, a vakcinacija odlaže, globalni proizvod u 2020. bio bi za osam odsto ispod onog što bi moglo biti da pandemije nije bilo, a to je kumulativni gubitak od čak 54 odsto svetskog BDP-a iz 2019. godine.

Ako bi finansijska tržišta postala nervozna zbog odlaganja vakcinacije, moglo bi doći do uspostavljanja novih cena dugova, a s obzirom na rekordne iznose i javnih i privatnih dugova to bi moglo dovesti do masovnih bankrotstava i problematičnih kredita u bankama što bi onda moglo proizvesti novu finansijsku krizu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde