Tri razloga za pad kriptotržišta

Ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta pala je na najniži nivo u poslednjih deset meseci.

Dodatnih 130 milijardi dolara zbrisano je s ovog tržišta tokom upravo završenog vikenda, što je rezultiralo padom tržišne kapitalizacije na 1,62 biliona dolara. CoinGecko piše da nije bila ovako niska od početka avgusta prošle godine, prenosi Investitor.

Najveće kriptovalute – bitcoin i ethereum – ponovo predvode kriptogubitnike tokom azijske trgovačke sesije u ponedeljak ujutro. Bitcoin je pao za još 3,1% na 33.486 dolara u vreme pisanja ovog teksta, a ethereum je oslabio 4.2% na 2.443 dolara, što je najniža cena od januara.

Kripto tržišta su ciklična, ali postoji nekoliko drugih faktora koji trenutno pokreću rasprodaju. FX Empire nam donosi ključna tri:

Povećanje kamatnih stopa Fed-a

Američke Federalne rezerve (Fed) podigle su kamatne stope za pola postotnog boda prošle nedelje, a Wall Street je odgovorio padom deonica. Kriptotržišta su sledila njihov put izgubivši više od 10% ili gotovo 200 milijardi dolara tokom prošle nedelje.

Viši tržišni analitičar u Oandi, Edvard Moja, primetio je da su kriptotržišta bila u velikoj korelaciji s berzanskim indeksima kao što je Nasdaq. Primetio je da je indeks usmeren na tehnologiju ove godine pao 21%, dok je bitcoin oslabio sličnih 22%. Moja je dodao da je poverenje ulagača nisko.

“Bitcoin je stvarno zapeo u vrtlogu raznih vesti, gde samo čekate da se sve smiri kako bi ljudi bili sigurniji u ulaganje. I dalje mislim da ovde postoji mnogo dugoročne potencijalne vrednosti za rast, ali morate biti u stanju da podnesete ovakve nestabilnosti”, dodao je Moja.

Hlađenje interesovanja

Godina 2021. bila je iznimno optimistična za institucionalna ulaganja u kripto, ali to se nije prenelo na 2022. Giganti kao što su Tesla, MicroStrategy, El Salvador i nekoliko platformi za plaćanje ušli su u kripto, podstaknuvši zamah i pritisak na kupovinu. Američki regulatori su čak dopustili da se trguje prvim bitcoin futures fondovima kojima se trguje na berzi, što je takođe doprinelo rastu.

Ova godina je međutim bila puno prigušenija, a prema CoinShares-u, četiri nedelje zaredom beleži se odliv institucionalnih kripto fondova.

Prema Krisu Klajneu, suosnivaču Bitcoin IRA-e, neki kripto investitori vagaju druge opcije i “premeštaju svoj novac nazad u dolar, kao početnu tačku, a zatim vide što će sa te strane učiniti.”

Ciklusi “bikova” i “medveda”

Konačno, kriptotržišta su ciklična; što ide gore, mora jednom da siđe dole. Od početka bitcoin-a pre više od deset godina postojala su četiri različita tržišta bikova/medveda (tržišta u rastu odnosno u padu). Ako su prethodni ciklusi nešto što treba proći, kriptotržišta mogu ostati “medvedasta” (u padu) do kraja ove godine i do 2023. pre nego što se ponovo okrenu.

Prema analitičarima, bitcoin bi mogao da padne na raspon od 20.000 dolara i tamo se konsolidovati neko vreme pre nego što opet dođe do značajnog uzlaznog zamaha.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde