Tri centralne banke povećale kamatne stope

Centralne banke nastavljaju da se bore sa inflaciju povećanjem referentnih kamatnih stopa. Juče i danas to su učinile američka, engleska i švajcarska centralna banka.

Fed – 0,75 odstotnih bodova

Nakon dvodnevne sednice, Fed je, kao što se očekivalo, povećao ključne kamate za 0,75 odstotnih bodova, treći put u nizu, u raspon od 3 do 3,25 odsto, što je njihov najviši nivo od 2008. godine.

Kako se inflacija u SAD-u kreće blizu najvišeg nivoa u više od 40 godina, centralna banka najavila je i daljnja povećanja cene novca.

Tako bi, prema procenama čelnika Feda, do kraja ove godine kamate mogle biti povećane na 4,4 odsto, a do kraja iduće godine na 4,6 odsto.

To znači da će do kraja ove godine Fed povećati kamate za još 1,25 odstotnih bodova, a u idućoj godini za 0,25 bodova.

Bank of England – 0,5 odstotnih bodova

Bank of England povisila je referentnu kamatnu stopu s 1,75 na 2,25 odsto i najavila da će nastaviti da snažno reaguje na inflaciju ako bude potrebno, iako privreda ulazi u recesiju.

Ovo je sedmi put zaredom da Bank of England povećava troškove zaduživanja u vreme kada rastuće cene hrane i energije dovode do krize troškova života, izveštava AP.

Prema procenama Bank of England, britanska ekonomija će u trećem tromesečju doživeti pad od 0,1 odsto, što u kombinaciji s padom proizvodnje u drugom tromesečju znači da su se stekli uslovi za recesiju, prenosi Reuters.

Švajcarska – 0,75 odstotnih bodova

Švajcarska centralna banka povećala je referentnu kamatnu stopu za 0,75 odstotnih bodova, što je tek drugo povećanje u poslednjih 15 godina.

Time se švajcarska banka pridružila ostalim centralnim bankama koje zaoštravanjem monetarne politike pokušavaju zaustaviti rast cena.

Švajcarska centralna banka saopštila je da ne može da isključi daljnja povećanja iznad tri četvrtine odstotnog boda „kako bi se osigurala stabilnost cena u srednjem roku“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde