Testira se teleskop koji može da revolucioniše poljoprivredu

Nemački naučnici su razvili i upravo testiraju teleskop koji može da revolucioniše potrošnju vode i, pre svega, poljoprivredu. Teleskop frajburške firme Constellr nije uperen u nebo, nego iz svemira posmatra Zemlju. Zapravo, gde poljoprivrednici zalivaju kada ne treba, i još mnogo toga.

Prototip je upravo sada na testiranju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), i prvi rezultati su obećavajući. Uređaj uz snažno uvećanje površinu posmatra u infracrvenom delu spektra, što praktično znači da vidi temperaturu onoga što posmatra.

Ako rane naznake ogromnog potencijala budu potvrđene, takvi uređaji će u orbitu ići na sopstvenim satelitima.

Posao teleskopa je da posmatra šume, potoke, reke, njive, livade, ulice, bašte u gradovima i sve što ima veze sa vodom. Uz teleskop je i kompjuter koji pamti promene i izračunava gde ljudi rasipaju vodu.

A rasipaju je mnogo.

Poljoprivreda troši 70 odsto raspoložive slatke vode

Svetska fondacija za prirodu (WWF) navodi da poljoprivreda troši 70 odsto raspoložive slatke vode. Taj udeo je veći nego što mora da bude, i prema nekim procenama i do 60 odsto nije neophodno.

Višak se gubi kroz gubitke u sistemima za irigaciju, neadekvatno navodnjavanje i zalivanje neprimereno stvarnim potrebama.

Stoga je projekat od početka privukao pažnju Nemačkog udruženja poljoprivrednika, koje je iskazalo interes da iskoristi mogućnosti.

Potpuno uključen, Constellr-ov sistem će u znatno kraćem intervalu od postojećih ukazivati na stanje na terenu, par stotina kilometara ispod sebe.

Pilot-projekat

U izradu uređaja uključeno je još nekoliko odeljenja instituta Fraunehofer iz Frajburga, kao i Precizna optika i mehanika i preduzeće Spaceoptix iz Jene.

Pilot-projekat na ISS podržava nemačko ministarstvo privrede.

Inače, Constellr je nedavno preuzeo belgijski startap Scan World, sa moćnom bazom podataka uz koju brže može da počne osmatranje parametara kritičnih za poljoprivredu i ubrza razvoj takozvane pametne poljoprivrfede (Smart Farming).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde