Tajne navike natprosečno uspešnih o kojima se malo zna

Ako je verovati Benu Anđelu, psihologu koji se bavi stilom života izuzetno uspešnih ljudi, na internetu sada možete da pronađete preko 150 miliona tekstova koji govore o životnim navikama uspešnih. Početno polazište svih ovih tekstova je da smo svi slični, biohemijski se mnogo ne razlikujemo, ali su zato navike ključ i ono što Bafeta, Maska ili Brensona razlikuje od ostatka sveta.

Zanimljivo bi bilo uporediti biohemijske analize izuzetnog uspešnog i aktivnog muškarca sa istim analizama druge osobe koja vodi drugačiji život.

Analiza će kod izuzetno uspešnih pokazati visok nivo vitamina D i B, a seratonina, dopamina, GABA neutrotransmitera u normalnim vrednostima. Ako bi došlo do smanjenja nivoa ovih hormona ili vitamina D, postavili bi se u pitanje fokus, produktivnost, visok nivo koncentracije. Sve bi to pratili anksioznost, stres, pa i depresija.

Ako je, dakle, istina da smo svi manje-više biohemijski isti, šta je zapravo portebno da se ’iskoči’ iz grupe prosečnih i upadne u grupu ’natprosečno’ uspešnih?

Tajne navike natprosečnih

Šta zapravo rade takvi ’natprosečni’, a o čemu se malo u javnosti zna i pri tom koriste i nove dostupne tehnologije?

Vizualizacija

Vizualiziraju. Redovno. To nije tajna niti je novina, pogotovo za poslovni svet. Meditacija nije samo relaksacija ili rehabilitacija organizma u periodima velikog pritiska i stresa, već je suština u vizualizaciji. Planiranje događaja, analiza aktuelnih, pronalaženje problema, otvaranje novih puteva, to su sve moći vizualizacije. Kad se misli umire, onda onaj mudri i kreativni deo vas izlazi na scenu i predlaže prave stvari.

Frekvence od važnosti

’Binaural beats’ je novina koja je postala veoma tražena u svetu uspešnih. Za pun efekat potrebne su dve slušalice koje emituju ton određene frekvencije. Ove frekvencije veoma povoljno utiču na rad mozga i sveopšte raspoloženje. Recimo, frekvencije 8-13Hz podstiču opuštanje, popravljaju raspoloženje i smanjuju anksioznost. Druge, beta frekvencije (14-30Hz), deluju na mozak tako što povećavaju koncentraciju, deluju na bolje pamćenje, opreznost. Terapija se proporučuje oko 20 minuta dnevno (samo ne u toku vožnje, naravno).

Suplementi za mozak

Za korišćenje Nootropics-a može se reći da je moda, ali naziva se i potrebom. Ovakvi suplementi su svakodevna terapija veoma uspešnog sveta. Zovu  ih i ’pametni lekovi’ ili ’pametne droge’, ’kognitivni pojačivači’. Ukratko, ovo su sintetičke supstance koje jačaju kognitivne funkcije, pojačavaju kreativnost, upravljanje pažnjom. Korisnik je mentalno veoma budan i poboljšava sve svoje intelektualne performanse.

Kućna laboratorija

Kućna verzija laboratorija je prava ekskluziva i obavezna je ’higijena’ veoma uspešnih ljudi. Bez odlaska kod lekara, ovakvom kućnom laboratorijom može se uraditi krvna slika. Tačnije, ovde se rade biomarkeri koji mogu da ukažu na potencijalni zdravstveni problem, pa čak i psihički.

Gedžet navike

Retko koji top uspešan poslovan čovek nema uvek pri sebi neki od aktuelnih gedžeta kako bi pratio stanje svog tela, otkucaje srca, disanje, ili podsetio sebe da je vreme za obrok ili pak popularno gladovanje (fasting). Očigledna je prisutnost u svakom trenutku. Stvar u svoje ruke!

Spavanje, ali ne bilo kako

Značaj spavanja je jasan svakome ko želi maksimum od sebe i svog dana, I to ne spavanje bilo kada i bilo kako. Preporučuje se spavanje u potpunom mraku, u određeno vreme bez telefona i satova u blizini.

Vežbe, ali koje?

Fizičke vežbe, da, obavezne su. Ali, i tu je pitanje koja je aktivnost potrebna. Na primer:

  • Dizanje tegova, recimo, povoljno utiče na delove mozga zaslužene za kompleksno mišljenje, multitasking, rešavanje problema.
  • Joga je odlična za razvijanje frontalnih delova kore velikog mozga, tačnije za usaglašavanje misli i emocija.
  • Intenzivni treninzi, recimo, regulišu apetit i zavisnosti.

Psiholog tvrdi i da sve više veoma uspešnih svaki dan završava pisanjem dnevnika. Svako veče se u pisanoj formi osvću na protekli dan, analiziraju sebe, svoje reakcije, situacije. Sve to sa ciljem da bolje razumeju svet i odnose sa drugima kako bi dali svoj maksimum. Uspeh je tako odmah tu, iza ugla.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde