Tabaković: Osiguravači treba da ponude „fer uslugu za fer cenu“

Premija osiguranja u prva tri meseca porasla je 9,7 odsto na 88,6 milijardi dinara u odnosu na isti period prošle godine. Rast ove premije je veći od prosečnog rasta premije u poslednjih deset godina, rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije na otvaranju Srpskih dana osiguranja. 

Rast osiguranja je zabeležen kod čak 17 vrsta osiguranja, a najviše kod pomoći na putu segmentu koji je bio najviše i pogođen pandemijom, a zatim i kod osiguranja života, imovine i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

„Ovakva kretanja nisu iznenađenje jer je pandemija povećala svest o značaju imovine zbog rada od kuće, našeg zdravlja i života. Ove polise su postaje važnije nego ikad“, istakla je Tabaković.

Ona je istakla da osiguravači treba da ponude „fer uslugu za fer cenu“ te da je u tom segmentu konkurencija dobrodošla. Osim toga, ona je poručila osiguravačima da ne treba da se nadmeću sa regulatorom u pogledu poštovanja zakona jer „se zakon ne može poštovati malo, a kazna za nepoštovanje ne može da bude deo troška“. 

„Rečima Kafke to ne može postati deo obreda. Kršenje zakona ne može biti deo obreda ma koliko neki bili uporni u tome.“ 

Jorgovanka Tabaković i Duško Jovanović

„I da ponovim ono što neki zaboravljaju. Ovo je Srbija, koja ne menja opredeljenje o evropskom putu. Ali će Narodna banka Srbije vremenski usklađivati pravila liberalizacije tako da ona koriste i građanima Srbije i domaćim kompanijama i državi Srbiji, a ne da se ovde stvara dobit, a korist imaju SAMO ili PRETEŽNO matična društva izvan Srbije“, rekla je Jorgovanka Tabaković.

Osvrtom na moto ovogodišnje konferencije – Tempora mutantum  Vremena se menjaju, predsednica UO UOS, Ivana Soković, istakla je da su prethodne dve pandemijske godine pokazale su da je delatnost osiguranja spremna za izazove. 

„Prema podacima Privredne komore Srbije, preliminarni rezultati za prva tri kvartala ove godine potvrđuju sposobnost osiguranja da se prilagodi novonastalim okolnostima, da prihvati nove rizike i lansira atraktivne usluge neophodne najširem krugu korisnika. Naša inovativnost i agilnost donela je rast ukupne premije od skoro 10 procenata“, istakla je Ivana Soković i dodala da je pandemija učinila da ljudi postanu svesniji značaja osiguranja i neprocenjive vrednosti polisa kada ih zadesi nevolja koja ne bira ni vreme ni mesto. 

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije izneo je podatak da je tržište osiguranja najbolji rast zabeležilo u delu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, gde je rast više od 22 odsto, kao i da su sve popularnije polise osiguranja u poljoprivredi. 

„Tržište osiguranja će ovu godinu završiti sa 8 do 9 posto rasta premije. Prevazići ćemo magičnu granicu od milijarde evra premijere na godišnjem niovu. To puno znači  za industriju osiguranja i za Republiku Srbiju, jer novac može da se ulaže u infrastrukturne projekte“ istakao je Jovanović. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde