Tabaković: Imamo prelivenu inflaciju iz sveta

Na blagi rast inflacije u Srbiji ne utiče povišena tražnja zbog državnih davanja, već troškovni pritisci među kojima su uska grla u lancu snabdevanja, rast cene energenata, metala i drugih sirovina i to uglavnom dolazi sa globalnih tržišta, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Govoreći na skupštinskom Odboru za finansije, Tabaković je kazala da od marta 2020. godine do septembra 2021. godine, Srbija ima inflaciju u proseku od 2,2 odsto.

„Ono što je najvažnije jeste da držimo usidrenim inflaciona očekivanja i da imamo prelivenu inflaciju iz sveta, po pitanju cena energenata i hrane, a da nam jednokratna i druga povećanja plata i davanja građanima nisu ni na koji način uticala na povećanje inflacije u smislu tražnje“, rekla je Tabaković, prenosi Blic.

U manjoj meri, kako kaže, na povećanje inflacije uticala je suša.

Istakla je da je obaveza države da drži inflaciona očekivanja i dodala da ona jesu u granicama cilja.

Tabaković je iznela podatak da je bazna inflacija u Srbiji trenutno 2,6 odsto, dok je, navodi, u Češkoj 5,8 odsto, u Rusiji 7,6 odsto, Poljskoj i Mađarskoj oko četiri odsto, u Rumuniji nešto ispod četiri odsto.

Uverena je, kaže, da razloga za strah od inflacije ne bi trebalo da bude u velikoj meri i izrazila uverenje da će se projekcije NBS ostvariti i da će u drugoj polovini naredne godine inflacija biti u granicama cilja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde