Svest o rizicima veća, ali ne i spremnost da se uloži u osiguranje

Novija svetska istraživanja ukazuju na direktan uticaj globalnih dešavanja na svest populacije o izloženosti različitim rizicima. „Na prvom mestu je svakako porast svesti o zdravstvenom osiguranju i životnom osiguranju u cilju zaštite od rizika, što je izazvano pojavom pandemije i klimatskim promenama koje rezultuju sve češćim prirodnim katastrofama.  I pored toga, porast svesti i svakodnevno suočavanje sa globalnim rizicima ne znači i recipročan rast onih koji su spremni da ulože novac u zaštitu od rizika. To je još uvek prostor za delovanje celokupnog društva, ali i nas osiguravača kako bismo još bolje pojasnili značaj osiguranja, kako za pojedinca tako i globalno“, kaže Zoran Blagojević, predsednik Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja u intervjuu za časopis „Svet osiguranja“.

Uočava se, kako kaže, još jedna interesantna pojava – rast premije reosiguranja. „Prethodni način modeliranja polisa nije obuhvatao sve karakteristike prirodnih katastrofa. Vidimo iz događaja da katastrofe koje su zadesile istočnu i zapadnu obalu Severne Amerike, Meksiko, Japan, Nemačku, Hrvatsku, Tursku itd. imaju sve veći lokalni uticaj i veliki negativni potencijal na lokalizovanim područjima. Takvu vrstu rizika će biti sve skuplje osigurati. Globalni efekat najavljenog poskupljenja očekuje se u sledećoj godini. U takvoj situaciji, za svakog osiguranika će biti od presudnog značaja kom osiguravaču će poveriti zaštitu od rizika. Wiener Städtische osiguranje ima značajan kupljen kapacitet za reosiguranje. Naša polisa je u tom smislu vrednost po sebi, jer smo u mogućnosti da garantujemo svojim klijentima da smo u stanju da ih finansijski zaštitimo ukoliko dođe do najgorih scenarija“, kaže Blagojević i dodaje da smo svi podjednako izloženi prirodnim katastrofama, stoga je blagovremeno ugovoreno osiguranje najbolja opcija.

Blagojević kaže da je tržište osiguranja u Srbiji očuvalo stabilnost i u ovoj godini beleži izbalansiran rast životnih i neživotnih osiguranja, a kada je u pitanju Wiener Städtische osiguranje da su ostali u samom vrhu lestvice kada se govori o osiguranju života i “na kraju trećeg kvartala ostvarili rast od 1,4% u odnosu na isti kvartal prošle godine”. 

On kaže i da ulazimo u period “kada će svako morati da pokaže sopstvenu snagu da održi nivo poslovanja uprkos pandemiji”. 

“Ona se, na žalost, ne smiruje i pored brojnih dostupnih vakcina i još uvek imamo veliki broj ljudi koji su svakodnevno van sistema zbog bolesti. To sve utiče na različita poskupljenja samih procesa. Konačno, to može da utiče i na korekciju cena naših usluga”, kaže Blagojević.

Na pitanje da li očekuje da bi rast inflacije mogao da izazove i rast kamata u cilju zauzdavanja inflacije, Blagojević kaže da je trenutno povoljniji efekat na strani investicija jer su kamate niske. “Mi smo se iz tog razloga okrenuli investiranju u nekretnine i nastavićemo da ulažemo u nekretnine ukoliko procenimo da na strani ulaganja i eksploatacije nekretnina možemo da imamo povoljniji efekat. Kao i do sada, pratićemo nivo kamata i druge vidove sigurnih investicija i donosićemo odluke koje su optimalne za naše poslovanje.”

Kada je reč o rizicima u 2022. godini on navodi da su sajber rizici sve češći i opasniji za korporacije, a kada je u pitanju stanovništvo zaštita zdravlja je na prvom mestu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde