Švajcarska privreda se do kraja godine vraća na stanje pre pandemije

Švajcarska privreda trebalo bi ove godine porasti tri odsto i vratiti se na nivo pre izbijanja pandemije, objavilo je u četvrtak ministarstvo privrede ove zemlje (SECO).

Stanje u međunarodnoj ekonomiji poboljšalo se u odnosu na decembar, što će koristiti švajcarskom izvozu, ističe ministarstvo, predviđajući i izrazit rast zaposlenosti, ali upozoravaju ipak na slab početak godine, prenosi Seebiz.

Švajcarski BDP u prvom će tromesečju 2021. „značajno” pasti, nakon što su u decembru ponovno uvedena ograničenja radi suzbijanja pandemije, prognozira SECO. U ostatku godine aktuelno bi ublažavanje javnozdravstvenih mera, uz ponovo otvorene radnje, trebalo podstaći ubrzani oporavak, dodaju.

Vlada u Bernu polagano otvara privredu, a dodatne mere popuštanja trebala bi razmatrati 22. marta, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, navodi Reuters.

Švajcarska privreda u 2020. godini pala je za 2,9 odsto, najviše od 1975. godine. Kriza je ipak bila blaža nego u drugim zemljama, zahvaljujući blažem obliku mera zaključavanja, uz otvorene škole ali i mnoga skijališta. Izdašna pomoć privredi u koronakrizi rezultirala je rekordnim manjkom u švajcarskom budžetu, podseća Reuters.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde