Švajcarska ne oseća posledice globalnih poremećaja

Švajcarska privreda blago je porasla i u prvom tromesečju, poduprta snažnim rastom industrijske proizvodnje na talasu oporavka međunarodne potražnje za preciznim instrumentima, satovima i nakitom, objavila je vlada ove zemlje. Aktivnost je u prva tri ovogodišnja meseca porasla 0,5 odsto u odnosu na prethodna tri meseca kada je uvećana 0,2 odsto, piše tportal.

Kada se isključe sportski događaji, BDP je na početku godine porastao za 0,4 odsto u odnosu na kraj 2021. kada je uvećan 0,3 odsto. Na godišnjem nivou švajcarska ekonomija porasla je za 4,2 odsto, nakon 3,6-postotnog rasta u poslednja tri prošlogodišnja meseca.

„Oporavak je nastavljen, kao što se i očekivalo, najvećim delom zahvaljujući industrijskom sektoru. Tome valja dodati i snažniji rast robnog izvoza od istorijskog proseka ”, saopštilo je ministarstvo privrede (SECO).

Izvoz je porastao za 1,4 odsto, podstaknut pojačanom potražnjom za preciznim instrumentima, mašinama i metalima, te za satovima i nakitom, saopštio je SECO. Epidemiološke mere znatno su blaže uticale na privredu nego u prethodnim talasima pandemije, a u februaru su i dodatno ublažene.

Aktivnost je osetnije smanjena samo u sektoru hotelijerskih i ugostiteljskih usluga. Uticaj više inflacije i sukoba u Ukrajini biće vidljiv tek u podacima za drugo tromesečje, napominje Reuters, citiravši upozorenje vlade da više cene smanjuju kupovnu moć domaćinstava i preduzeća.

U aprilu inflacija je u Švajcarskoj dostigla 2,5 odsto, najviši nivo od 2008., ali je još uvek daleko ispod nivoa u eurozoni, gde su cene u aprilu porasle čak 8,1 odsto.

Švajcarska vlada snizila je u martu prognozu privrednog rasta u ovoj godini na 2,8 odsto zbog sukoba u Ukrajini i snažnijeg rasta cena. Potvrdila je pak prognozu za 2023. kada bi rast aktivnosti trebao usporiti na dva odsto.

Švajcarski ministar finansija Ueli Maurer prošle nedelje je otklonio mogućnost podrške građanima zbog visokih cena energije i istakao da će možda biti prisiljeni da smanje potrošnju budući da ne planiraju podizati poreze.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde