Švajcarci preuzimaju Port of Adria?

Crnogorsku javnost je iznenadila vest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svetu, švajcarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dela Luke Bar, Port of Adrie, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.

Naime, Reuters je sredinom juna objavio vest da je Global Ports, koji kotira na Londonskoj berzi, primio finansijsku ponudu za potpuno preuzimanje od MSC-a, a prema istom izvoru, obavezujuća ponuda bi trebalo da stigne najkasnije do 13. jula, slučajno na crnogorski Dan državnosti, prenosi Investitor.me.

Global Ports, u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrdio je da je u pregovorima za prodaju. Kompanija upravlja s nekoliko komercijalnih luka uključujući najveću luku u Crnoj Gori.

MSC je najpoznatija po kruzing putovanjima, ali i po kontejnerskom saobraćaju, gde je podudarna sa delatnošću crnogorske kompanije. MSC je u privatnom vlasništvu porodice Aponte, a u periodu rekordne zarade kontejnerskog prevoza tokom pandemije, kompanija je tražila mete za preuzimanje širom sveta.

Nedavno je pristao da kupi Bolloré Africa Logistiks za 6 milijardi dolara, preuzeo je udeo u italijanskom trajektnom operateru Mobi u martu, dok je ranije tokom godine zajedno s Lufthansom uložio novac u ITA-u, naslednicu italijanske aviokompanije Alitalia.

MSC je u procesu preuzimanja i većinskog udela u brazilskom regionalnom operateru kontejnerskog prevoza Log-In Logistik.

U Vladi Crne Gore nisu srećni zbog mogućnosti da Port of Adria dobije novog stranog vlasnika, već žele da povrate potpunu kontrolu nad kompanijom i sami nađu novog strateškog partnera.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde