Stvari će biti gore, pre nego što postanu bolje

Jedna od glavnih razloga zašto sve poskupljuje u svetu, a samim tim i na ovim prostorima, su brojni problemi sa snadbevanjem sa kojim se svet suočava. 

Nedostatak čipova, zagušenje luka i ozbiljan nedostatak vozača su samo neki od njih. Prvi problem prijavljuje automobilska industrija, ali od pre neki dan i Apple. Drugi se javlja u SAD gde teretnjaci stoje u lukama i niko ih ne prazni, a treći najviše pogađa Veliku Britaniju i utiče na nabavku benzina. 

Snabdevanja u svakom slučaju podiže cene za potrošače i usporava oporavak globalne ekonomije. To svakako utiče i na nas. 

Zato što ovaj problem traje već neki period svi očekuju njegov skori završetak. Ali sudeći po izveštaju koji je objavio Moody’s Analytics (MA) kraj se još ne nazire. Naprotiv.

Analitičari MA smatraju da će se prekidi u lancu snabdevanja „pogoršati pre nego što postanu bolji“.

Podseća se da je MMF snizio prognozu rasta SAD -a za 2021. godinu, gde kao razlog navodi upravo poremećaje u lancu snabdevanja i slabljenje potrošnje.  

„Granične kontrole i ograničeno kretanje, nedostupnost globalne propusnice za vakcinu i otežana potražnja zbog ostanka građana u svojim domovima, spojili su se u “savršenu oluju” u kojoj će globalna proizvodnja biti otežana jer se isporuke ne vrše na vreme, troškovi i cene će porasti i rast BDP -a u svetu neće biti tako snažan „, napisao je MA u izveštaju.

MA navodi kako je „najslabija karika“ nedostatak vozača kamiona – problem koji je doprinio zagušenju u lukama i uzrokovao da benzinske pumpe u Velikoj Britaniji “presuše”. 

Nažalost, MA je upozorio da su pred nama „tamni oblaci“ jer nekoliko faktora čini prevazilaženje ograničenja u snabdevanju posebno izazovnim.

Prvo, MA ukazaju na razlike u načinu na koji se zemlje bore protiv kovida, pri čemu Kina ima za cilj nulti slučaj, dok su Sjedinjene Države „spremnije da žive sa virusom kao endemskom bolešću“, što predstavlja ozbiljan izazov za usklađivanje pravila i propisa kojima se transportni radnici kreću u luke i čvorove širom sveta i iz njih. 

Drugo, MA je naveo nedostatak „usaglašenih globalnih napora da se obezbedi nesmetan rad“ svetske logističke i transportne mreže.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde