Sting nov biznis naziva pesmama

Sting (Gordon Metju Tomas Somner), muzički velikan za koga kritičari argumentovano navode da je ’neponovljiv i jedinstven u svakom smislu’ drugoj polovini 20-og veka ostavio je mnogo muzike, a tek mu je ovaj vek zahvalan na više albuma.

Sve je počelo od Police trojke, od bas gitare i komponovanja panka, regea, roka, džeza, najprodavanijih albuma, preko solo karijere i 15 albuma od kojih je poslednji nedavno objavljen.

Stingovi albumi The Dream of the Blue Turtles, Nothing Like the Sun, The Soul Cages, Brand New Day i novi The Bridge dokaz su jedne karijere koju je obeležila originalnost i veliki rad, pošto je Sting inače poznat u krugu poznanika kao nepopravljivi perfekcionista, čovek ’težak na kompromise’ i dogovor. Veliki rad na muzici pratio je i rad na toleranciji, upoznavanje sa meditativnim tehnikama i tehnikama razumevanja saradnje sa drugima. Više puta su njegovi saradnici isticali da je Sting izuzetan umetnik, da je priviliegija sa njim raditi, ali da je isto toliko netolerantan i isključiv.

Ali, biografi veštijeg oka su primetili promenu u Stingu, i to ne samo telesnu pošto je intenzivno počeo da praktikuje jogu, već je 1996. sa ženom Trudi kupio imanje u srcu Toskane, tačnije dvorac iz 16-og veka okružen vinogradima, maslinama, jezerima i šumama.

Ovde je počeo drugi Stingov biznis pre nešto manje od dve godine. Zapravo se na ovom imanju koga zovu Palata već 500 godina proizvode vina, i Sting je odlučio da nastavi tradiciju.

Sa ženom je uložio veliki trud i novac da se celo imanje uredi i pre dve godine su posadili nove sadnice vinove loze na površini od 11 hektara i to po pravilima organske proizvodnje. Pošto o uzgajanju vinograda ništa nije znao, Sting je angažovao američkog eksperta za vinogradarstvo i proizvodnju vina Alana Jorka.

Danas Stingovi vinogradi godišnje proizvode 150 hiljada boca vina od različitih internacionalnih sorti grožđa. Za Ceoworld je rekao da proizvodi vina uglavnom od Vermentino i Sanđoveze sorti, a što su vinogradarski znalci ocenili kao izuzetno ozbiljan pristup kakav je inače Sting praktikovao i u muzici 50 godina unazad.

Vina kao imena uspeha

Zanimljivo je da Sting daje imena vinima po svojim veliki uspesima. U intervjuu je rekao da je „…vino kao pesma, mora da ispriča neku priču“.

Na primer, kada je napisao čuvenu pesmu Message in a Bottle, kako je ispričao, kroz pesmu je izrazio univerzalnu ljudsku potrebu za komunikacijom, kontaktom. „Bez sumnje, dobar način komunikacije je uživanje u vrhunskoj flaši vina sa prijateljima“, rekao je za Ceoworld. Tako je i jedno svoje vino nazvao Message in a Bottle. Veštiji somalijeri kažu da je ovo izuzetno vino, pitko, od sorti iz predela Toskane, sa aromom višnje, divlje borovnice i začina.

Sister Moon je još jedna Stingova pesma i po njoj je nazvao još jedno vino koje je kombinacija sorti Sanđoveze, Merlota i Kaberne Savinjona.

When We Dance je vino takođe raskošno crveno nazvano po Stingovoj pesmi.

Od Stinga sasvim očekivano i da je za celu proizvodnju angažovao i fotografa Eliota Ervita, što samo govori da ne odustaje od svog poznatog perfekcionizma i brige o svakom detalju.

Ne samo vina

Očekivano je i da se Sting na ovakvom velelepnom i tradicijom bogatom imanju neće zaustaviti na vinima. Sa Trudi se bavi i proizvodnjom maslinovog ulja i meda od mimoze, kestena, proizvode šumski i cvetni med.

U poslu su, naravno, i tri odvojene manje kuće oko dvorca koje par izdaje za odmor, venčanja ili korporativne skupove.

Sting je inače već ušao u istoriju. Pesma Every Breath You Take je radijski najslušanija pesma do sada. Teško da će je neka prestići.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde