Stavljena tačka na skandal oko dizajna hrvatske kovanice evra

Hrvatska sledeće godine uvodi evro, a prošle nedelje predstavljen je najbolji dizajn hrvatske kovanice evra. Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je da je autor najboljeg dizajna magistar primenjene umetnosti Stjepan Pranjković.

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70 hiljada kuna (nešto više od 9000 evra), ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Ijana H. Liča zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Preko društvenih mreža obavešten je i škotski fotograf koji je na Twitter-u napisao da  nije bio upitan za dopuštenje za korišćenje njegove fotografije.

Na kraju se javio i sam autor dizajna kovanice, koji je u pismu Komisiji za novac napisao da zbog „neugodne atmosfere koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama“, povlači svoj predlog dizajna.

„Nisam imao nameru povrediti ničije osećaje te se zbog toga svima izvinjavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti,” kaže Pranjković u pismu koje prenose hrvatski mediji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde