Startap skupio 95 miliona dolara, a suosnivač je čovek iz Srbije

Nemački startap Vay saopštio je da je prikupio 95 miliona dolara od investitora pošto planira da pokrene svoju uslugu iznajmljivanja automobila u Hamburgu sledeće godine.

Vay funkcioniše tako što klijent koristi mobilnu aplikaciju da rezerviše električni automobil koji bi bio isporučen na lokaciju putem upravljanja na daljinu. Klijent preuzima i nastavlja da ga vozi kao normalan automobil, a daljinski operater prelazi na upravljanje drugim automobilom. Ono što je razlika u odnosu automobile koji se razvijaju trenutno, a takođe su bez vozača, je to što oni koriste skupe senzore, dok Vay koristi niz kamera i drugih funkcija koje čine jeftinijim pomoć osobi da upravlja automobilom na daljinu.

Ono što je zanimljivo je da je suosnivač ovog startapa čovek iz Srbije, Bogdan Đukić. Pored njega, tu su glavni izvršni direktor Tomas von der Ohe i  Fabricio Skelsi.

Đukić je, kako piše na njegovom LinkedIn profilu, završio Univerzitet u Beogradu, a od 2007.godine u inostranstvu je radio za kompanije kao što su Microsoft, Omada i Skype, dok 2018.godine nije pokrenut Vay.

Usluga ovog stratapa bi bila jeftinija za kupce od usluga prevoza, najavljuju osnivači,  i biće odskočna daska za Vay da polako uvede potpuno autonomne funkcije. Vay trenutno koristi KIA Nero električne automobile i planira da se poveže sa drugim automobilskim kompanijama.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde