Šta su nove ‘igračke’ mladih milijardera iz Evrope?

Sebastijan Siemiatkovski, Guilom Pousaz, Daniel Ek su samo jedni od onih koji su novac zarađen od uspeha njihovih kompanija, odlučili da ulože u nešto drugo.

Investicioni fond Flat Capital koji vodi Siemaitkovski, osnivač Klarne, od oktobra 2021. je na berzi u Stokholmu, Pousaz, izvršni direktor Checkout.com, osnovao je sopstvenu porodičnu kancelariju Zinal Growth u avgustu 2021, a Daniel Ek iz Spotify-ja pokrenuo je fond Prima Materia sa milijardu dolara sopstvenog novca.

Ovo je novi trend koji predvode mladi milijarderi i osnivači evropskih fintech kompanija. Taj trend je formiranje fondova kojima je primarni zadatak investiranje u startapove koji se nalaze u ranijim fazama.

Novi milijarder koji je uskočio u tu priču je Nik Storonski, čovek o kome smo i ranije pisali.

Milijarder i suosnivač jednog od najvrednijih evropskih startapa Revolut, planira da pokrene fond rizičnog kapitala koji se bazira na veštačkoj inteligenciji.

Storonski će u  fond Quantum Light Capital sam uložiti oko 200 miliona dolara.

Mentalitet gomile

Šta je posebno kod ovog fonda? Ideja je ‘mašinsko učenje’. Storonski želi da promeni način na koji fondovi rizičnog kapitala funkcionišu i sve prepusti veštačkoj inteligenciji.

„U lošim vremenima niko ne želi da ulaže, u dobrim vremenima svi žele da ulažu — tako da su lekcije bile da su ovakvi fondovi prilično nestabilni i da postoji neki element mentaliteta gomile,“ rekao je Storonski za Forbes.

Storonski je angažovao tim od šest naučnika i inženjera kako bi istražili LinkedIn, korporativne podatke i druge baze podataka. Oni bi trebali da tako identifikuju brzorastuće startapove.

„Ja lično verujem u postojanje modela bez ljudskog rasuđivanja“, kaže on. „Različiti ljudi imaju različita mišljenja, i ovako ćete završiti sa ovim mentalitetom gomile.”

Neki fondovi rizičnog kapitala, godinama koriste slične pristupe da bi uočili i pratili nove potencijalne investicije, ali Storonski kaže da to nema veze sa njegovom idejom, mašinskim učenjem.

U šta je ranije investirao?

Storonski je ranije investirao u Tink, švedski fintech startup koji je Visa kupila za 2,1 milijardu dolara u junu 2021. i francusku digitalnu zdravstvenu kompaniju Alan, koja je prikupila 193 miliona dolara uz procenu vrednostiod 2,8 milijardi dolara u maju.

Storonski i suosnivač Vladislav Jacenko, koji nije uključen u fond, pokrenuli su Revolut 2015. godine kao platformu za digitialna plaćanja. Ovaj startap, koji je do kraja 2020. godine pravio gubitke, sada ima preko 18 miliona klijenata i nudi vrtoglav niz usluga od putnog osiguranja, rezervacija hotela, trgovanja akcijama i kriptovalutama u pokušaju da postane evropski odgovor na kinesku „superaplikaciju“ WeChat.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde