Šta se zbog situacije u Ukrajini na berzama desilo u poslednja 24 sata?

Situacija u Ukrajini uticala je da na svetskim berzama dođe do velikih promena. Dok Srbija sprema hitne mere zbog krize u ovom delu sveta, ekonomiju u svetu je zadesilo sledeće u poslednjih 24 sata:

Ruske akcije na berzi pale su za 40 odsto, a Moskovska berza u četvrtak rano ujutru je suspendovala rad. Kada se rad nastavio akcije su bile u slobodnom padu.

Rublja je pala na pala na istorijski minimum u odnosu na dolar i evro.

Kriptovalute su pale. Bitcoin za 6 odsto, Etherium za 9 odsto.

Nafta je 105 dolara za barel, u SAD je blizu 100 dolara.

Zlato je skočilo za 3 odsto, na najviši nivo od 2020.

Pored ovoga možemo istaći i efekat odluke premijera Velike Britanije Borisa Džonsona da uvede “najveći i najoštriji” paket ekonomskih sankcija koji je Rusija ikad videla.

Sankcionisanje ruskih banaka dovelo je do drastičnog pada njihovih akcija na Londonskoj berzi i to od 50 do čak 70 odsto.

Akcije ruske avio-kompanije Aeroflot pale 30 odsto i to neposredno nakon što je Džonson najavio da će toj kompaniji biti zabranjeno sletanje u Veliku Britaniju.

„Očekivana burna reakcija na berzama“

Broker Nenad Gujaničić jutros je za TV Nova rekao da je burna reakcija svetskih berzi očekivana obzirom na situaciju, ali pošto se očekuje da će ova kriza potrajati, berze će se stabilizovati i u narednim danima dati neko realno stanje. Gujaničić ipak ne isključuje mogućnost da, pored inflacije koja je i dalje globalni problem, situacija u Ukrajini utiče na cene posebno prehrambenih proizvoda.

Zavisnost Zapada od Istoka

Generalno, zapadne zemlje se spremaju da ’udare’ Rusiju sankcijama koje imaju za cilj da odvrate Putina od svoje vojne kampanje u Ukrajini.

Te kazne bi mogle da nanesu ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji. Ali i američka i evropska ekonomija će takođe biti pogođene sukobom.

Evropa je posebno izložena s obzirom na njenu ogromnu zavisnost od ruske energije. Oko trećine svog prirodnog gasa uvozi iz zemlje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde