Šta se dešava na Wall Streetu? Dolazi li nova investiciona sila?

Šta se u stvari trenutno dešava na Wall Streetu? Jednostavno, traje borba malih investitora i velikih hedge fondova. Polje borbe je kompanija pod imenom GameStop, lanac trgovina pretežno video igrama osnovan pre 37 godina, tačnije 1984. godine u teksaškom gradu Dalasu. GameStop je u problem već duži niz godina, a pogotovo u doba pandemije. Igrice se sve više kupuju online, a kompanija beleži gubitke u milijardama dolara. 

Sve je počelo tako što je na Redditovom odeljku koji se zove r/WallStreetBets, gde se okupljaju “day to day” trgovci objavljena analiza koja govori o tome da se GameStop deonice podcenjene. Nakon što je Rajan Koen, investitor i osnivač online trgovine za kućne ljubimce Chewy, kupio 13 odsto udela u GameStopu, mali investitori su videli priliku da ulože, a Wall Street odličnu priliku za „short“ prodaju. To praktično znači da se mali klade da će deonice rasti, a veliki da će firma propasti. Hedge fondovi na ovom “klađenju” zarađuju ogroman novac, naravno ako firma propadne i to “veliki” rade već godinama.

A šta se trenutno dešava? Mali investitori su masovno kupovali deonice GameStopa, a short selleri jednostavno nisu imali više od koga da kupe deonice, zbog čega je nastao takozvani “short squeeze” u kojem su imali milione dolara u deonicama kupljenim po niskim cenama, koje će na kraju morati da otkupe po još većim cenama. Prema podacima kompanije S3 Partners, short selleri su do srede samo u ovom mesecu izgubili preko 23,6 milijardi dolara na deonicama GameStopa. 

Priča je postala i mejnstrim u američkim medijima kada se uključio i Ilon Mask podržavajući male investitore, jer je i njegov Tesla Motors često bio pod udarom hedge fondova. Ne treba reći koliko su posle par tvitova osnivača Tesle skočile akcije GameStopa.

Situacija na berzi sa GameStopom će se jednom završiti, ali i dalje nije sigurno kada. Čini se da mali i veliki gledaju jedni druge i čekaju da vide ko će prvi da trepne.

Međutim, analitičari ocenjuju da je indikator u celoj zbrci to da se pojavljuje nova investiciona sila, budući da se mali investitori okupljaju na jednom mestu i slede jedan drugoga u veliku investiciju. 

Prema nekim podacima, na Redditovim i sličnim platformama, kao što je na primer RobinHood, okupilo se oko dva miliona malih investitora koji barataju u proseku sa 6,000 dolara. I nerviraju velike.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde