Šta predviđa „Maršalov plan“ za Crnu Goru?

 “Maršalov plan” za Crnu Goru predviđa minimalnu zaradu 450 evra i povećanje svih zarada u državi za otprilike oko 17 odsto. Sa te dve mere ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić u Vladi Crne Gore veruje da će ova zemlja do kraja sledeće godine doći do 700 evra prosečne neto zarade. 

Predstavljajući Vladin program pod nazivom “Evropa sada” Spajić je saopštio da je Crna Gora u zadnjih 13 godina u svakoj godini zabeležila deficit budžeta, u proseku pet odsto svake od tih godina.

“Svake godine za finansiranje Budžeta zadužili smo se u prosjeku 500 miliona evra, a kapitalni budžet praktično nije postojao do početka izgradnje autoputa. Javni dug rastao je u svim godinama u poslednjih 10 godina do nivoa od preko 100 odsto BDP-a u 2020. godini. Prvi put ove godine taj trend će se obrnuti”, naveo je ministar.

Uz sve ovogodišnje redovne otplate starih kredita, država će, kaže Spajić, otplatiti prevremeno još dodatnih 50 miliona evra bilateralnog nepovoljnog duga koji ima enormne kamate sa minimum pet odsto.

Kako je rekao, stopa ekonomskog rasta biće 13 odsto, što je iznad onoga što su projektovali budžetom.

“Tih 13 odsto predstavlja najuspješniji oporavak u istoriji, ja ne znam za bolji oporavak ikad. Povećali smo poresku disciplinu, ali uvijek može bolje i sigurno da ćemo i mi i Uprava prihoda raditi na tome. Imamo QR kod kampanju, fiskalizaciju… Takođe, objavili smo rat rasipništvu, ne dirajući plate i penzije i socijalna davanja”, kaže Spajić.

Plan predviđa i smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa sadašnjih 39 na 21 odsto i time omogućavanje povećanja zarada, a time se država odriče prihoda u korist rasta privrede i dostojanstvenih primanja radnika.

“Nema više doprinosa za zdravstveno osiguranje, jer svaki građanin Crne Gore ima pravo na zdravstvenu zaštitu, uz već najavljeno povećanje nivoa akciza na proizvode koji štete zdravlju građana”, navodi Spajić, dodajući da će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti od 1. januara.

Reforma poreskog sistema predviđa i povećanje stope poreza na dividendu, kao i uvođenje posebnog poreza na podizanje gotovine za pravna lica. Spajić je najavio je i olakšice za preduzetnike i mikro preduzeća, uvođenje progresivnog oporezivanja dobiti pravnih lica.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde