Šta nas čeka posle izbora u nedelju?

Mel Gibson kao Vilijam Valas u filmu ‘Hrabro srce’ tokom jedne od bitaka, gledajući englesku konjicu koja ide prema njemu i saborcima, uzvikuje naredbu “Hold….Hold….Hold”. Ova naredba značila je da se vojska uzdrži od reagovanja dok konjica ne priđe bliže.

Ako treba da opišemo ekonomsku situaciju u Srbiji pred izbore koji se održavaju 3.aprila, upravo bismo je opisali kao ovu scenu iz čuvenog filma. S tim da je nakon “hold…hold…hold” u filmu usledio taktički potez koji je preokrenuo razvoj situacije u korist vojske škotskog junaka. Što se Srbije tiče, ‘hold’ samo znači da se čeka nedelja, a posle nedelje ‘ko živ ko mrtav’.  Konjica će u svakom slučaju preći preko nas.

Bez obzira na ishod izbora, i da li će nastupiti promena ili neće, čeka nas težak period. Ovde izdvajamo možda tri najvažnije teme.

Inflacija

Bauk inflacije mesecima je glavna tema u svetu. Velike zemlje pokušavaju da je zaustave, a situacija u Ukrajini samo je pogoršala stanje stvari. Inflacija u Srbiji i dalje je tabu tema. A nekako ju je ‘nepristojno’ pominjati u susret izborima. Za inflaciju znaju građani kada odu u prodavnicu, znaju da sve što su plaćali 200 dinara, sada košta 300. Privreda ono što je plaćala krajem godine u jednom iznosu, sada plaća u drugom. Od 30% pa do 100% više. Ali čini se da se o tome ‘javno’ ćuti, bar dok ne prođu izbori. Tema su nestašice, uglavnom priče o tome kako od toga ‘pate’ zemlje Evropske unije, dok kod nas, naravno, ima svega.

U razgovoru sa nekoliko poslovnih ljudi Bonitet.com je imao priliku da čuje u čemu leži stvarni strah kod privrednika. Šta uraditi da inflacija ne pojede novac. Dok građani, oni koji imaju novca, ulažu u nekretnine i tako pumpaju već odavno prepumpan balon, privrednicima je to pitanje godine. Bitcoin, zlato, nafta, sve su to opcije koje se kroz medije pominju, ali, realno, u situaciji u kojoj se svet danas nalazi, to predstavlja lutriju.

Sve u svemu, kako se najavljuje, poskupljenja tek dolaze, a ona će se prema mišljenju privrede i stručnjaka dešavati ‘u talasima’.

Energetika

Dan posle izbora verovatno će i biti dan kada će Srbija morati da zauzme jasnu poziciju u vezi rata Rusije i Ukrajine. Rat u Ukrajini i energetska kriza umanjiće stope privrednog rasta u Srbiji koja će zbog dominacije politike nad ekonomijom morati da se odrekne neutralnog statusa u primeni sankcija prema Rusiji, a svet ide ka blokovskoj podeli, ocenjeno je nedavno na debati Fondacije Fridrih Ebert.

U poslednje vreme otvoreno je i pitanje statusa Naftne industrije Srbije, ali i kako će se rešiti nabavka i transport gasa. Ekonomisti smatraju da ako se efekti novog paketa sankcija Evropske unije protiv Rusije budu odnosili i na NIS, treba razmotriti dva scenarija – da Srbija otkupi deo akcija i postane većinski vlasnik ili da ruski GazpromNeft izađe iz vlasništva.

Da se nešto dešava potvrđuje i nova informacija da je Jadranski naftovod JANAF najavio obustavu isporuke nafte NIS-u. Ukoliko dođe do ovoga, Rafinerija nafte u Pančevu neće imati mogućnost da nastavi rad, a sa radom će stati i „Petrohemija“, piše Politika. Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike razrađuju se sve varijante u slučaju da se ovo stvarno desi. O tim varijantama ćemo verujemo više čuti, naravno, posle izbora.

Rio Tinto

Ovo je možda i jedina tema važna za Srbiju gde će ishod izbora imati uticaja na dalja dešavanja. Kako je država saopštila, projekat je zaustavljen, ali pojedini mediji pišu, a organizacije javljaju da Rio Tinto nastavlja ‘po planu’. Na prekjučerašnju informaciju Organizacije za očuvanje životne sredine „Marš sa Drine” o nastavku projekta „Jadar” i dolasku mašina za iskopavanje, Rio Sava  je reagovala:

„Kompanija Rio Tinto ističe da poštuje odluku vlade i da u skladu sa njom ne sprovodi, niti planira bilo kakve aktivnosti koje su u suprotnosti sa trenutnim statusom projekta”.

Kao da kucate nekome na vrata, a sa druge strane čujete: “Nismo tu”.

Da podsetimo, britanski Guardian je pisao o ‘potencijalnoj izbornoj pretnji’ koju predstavlja nepopularni rudnik. Tom tekstu dodat je i deo zapisnika sa sastanka između Evropske komisije i rukovodilaca Rio Tinta, gde je istaknuto da su zvaničnici EU obavešteni da će „razvoj rudnika početi – od [drugog kvartala] 2022 – posle izbora u Srbiji (mart 2022)“.

Ukoliko se na izborima desi promena, moguće je da će Rio Tinto stvarno i ispoštovati ono što su rekli u prvom delu teksta. Ako u Srbiji ostane ‘status kvo’ verovatno će biti onako kako je rečeno Evropskoj komisiji. Da njih ispoštuju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde