Kako je jedan LinkedIn post uzburkao poslovnu javnost: Šta je ‘prekomerna zaposlenost’?

  • ‘Prekomerna zaposlenost’ je tajni rad na dva mesta istovremeno i to puno radno vreme, koji je postao popularan tokom pandemije.
  • Dejvis Bel je otpustio dvojicu inžinjera koji su bili ‘prekomerno zaposleni’
  • „Kada to radite, oduzimate svoj posao nekom drugom. Takođe povređujete ljude sa kojima radite”, rekao je Bel.

Stigao je novi trend – overemployment ili ‘prekomerna zaposlenost’.

Šta on znači? Praktično, tajni rad na dva mesta istovremeno i to puno radno vreme.

Ovim je poslovnu zajednicu uzburkao izvršni direktor malog tehnološkog stratapa u SAD Dejvis Bel.

On je u postu na Linkedin-u, koji je ubrzo postao viralan, napisao da je u svojoj firmi Canopy, otkrio dvojicu inžinjera koja su radila i za njegovu firmu, ali i za jednu veliku kompaniju i to puno radno vreme. Obojica su dobila otkaze.

Ukratko, Bel i njegovi saradnici su zbog loših performansi ove dvojice zaposlenih, sproveli malu istragu, od njihovih LinkedIn stranica do zvanja bivših poslodavaca. Za jednog se utvrdilo da radi za jednu veliku kompaniju, dok drugi svog ‘bivšeg’ poslodavca nije ni napustio.

‘Prekomerna zaposlenost’ je porasla tokom pandemije, a neki kažu da omogućava zaradu do 600.000 dolara godišnje.

Uopšte nije zabavno

„Za mene ovo nije neki zabavan novi društveni trend“, napisao je Bel. „To je novi oblik krađe i obmane, a ne nešto u čemu bi učestvovala etična, poštena osoba.”

Objava je, naravno, izazvala brojne i različite reakcije. Dok jedni podržavaju, drugi govore kako narativ ide u pravcu da je vlasnicima biznisa dozvoljeno da vode različite kompanije, dok su redovni radnici zbog toga kažnjavani.

Bel je u intervjuu za Insider rekao da nisu za poređenje ovi specifični zaposleni, sa ljudima sa nižim primanjima koji biraju dodatne poslove u maloprodaji ili noćne smene da bi platili osnovne potrepštine poput hrane i odeće.

Prekomerna zaposlenost i kapitalizam

On kaže da veruje da je držanje dve sinhrone pozicije od 9 do 5 različito od druženja sa strane ili rada na radnom mestu, dodajući da mnogi zaposleni u Canopy-iju imaju višestruke pasivne tokove prihoda ili projekte na kojima samostalno rade.

Dok neki gledaju na „prekomernu zaposlenost“ kao na čin protesta protiv kapitalističkog sistema koji po njihovom mišljenju eksploatiše radnike, argument koji je Bel rekao je „veća stvar“ od njegove kompanije.

„To je kao da dođete do srži zapadnog kapitalizma“, rekao je on za Insajder. „Kada to radite, oduzimate svoj posao nekom drugom. Takođe povređujete ljude sa kojima radite jer su oni odgovorni za rezultate i na kraju rade više od vas.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde