Šta je Novi evropski Bauhaus?

Inicijativa Evropske komisije Novi evropski Bauhaus, koji je deo Zelenog plana, mora ući u svako stambeno naselje širom Evrope, jer je to ekološki, ekonomski i kulturni projekat, koji za cilj ima plansku gradnju po načelima energetske efikasnosti, istaknuto je na panelu obeležavanja evropske Zelene nedelje.

Ideju o Novom evropskom Bauhausu iznela je predsednica Komisije Ursula von der Lejen u svom govoru o stanju Unije prošle godine, navodeći da je to ekološki, privredni i kulturni projekat usmeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, pristupačnosti i ulaganja. 

„Ovo je proces koji mora ići organizovano i po fazama. Novi Bauhaus mora prodreti u svako stambeno naselje širom Evrope“, rekao je na panelu Kestutis Sadauskas, šef Direkcije za kružnu ekonomiju i zeleni rast pri EK.

Novi evropski Bauhaus predstavlja i talas obnove nakon pandemije pa se planira da se do 2030. obnovi 35 miliona zgrada što će dodatno podstaći otvaranje do 160 hiljada „zelenih“ radnih mesta u građevinskom sektoru.

Bernard Magenhan, zamenik generalnog direktora Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije, rekao je na panelu da „sve više država članica želi da produži životni ciklus zgrada i okrene se zelenim politikama i ciljevima neutralnosti karbon dioksida u Evropi do 2050. godine“.

„Ovo je izazov za obnovu Evrope koji nadilazi funkcionalnost i kvalitet života, ovde se ide i malo dalje, pa se uključuje i estetika i pristupačnost“, napomenuo je Magenhan.

Važno je predstaviti novi evropski Bauhaus lokalnim samoupravama „jer mnogi gradovi i dalje ne razumeju značenje ovog projekta“, upozorila je Aleksandra Mitsotaki, predsednica i suosnivač World Human Forum, i naglasila da bi EU u ovom projektu „trebalo da podrži ideje i inicijative koje dolaze“ sa lokalnih nivoa. 

Matti Kuittinen, savetnik u finskom Ministarstvu životne sredine, upozorio je da mnogi aspekti inicijative još uvek nisu čvrsto definisani, te da je „ogroman izazov započeti tranziciju u bolje okruženje samo na osnovu reči“.

Novi evropski Bauhaus je inicijativa koja je dobila ime po međuratnom pokretu Bauhaus koji je 1919. u Weimaru pokrenuo nemački arhitekta Walter Gropius, te, kao i izvorni Bauhaus, teži stapanju umetnosti, arhitekture i svakodnevnog života.

U sklopu faze osmišljavanja, Komisija će organizovati i prve dodele nagrada za novi evropski Bauhaus, a potom sledi objavljivanje poziva za podnošenje predloga u jesen 2021. godine kako bi se nove ideje iz te inicijative sprovele u najmanje pet država članica EU uz podršku sredstava Unije na nacionalnom i regionalnom nivou.

Inicijativa za Novi europski Bauhaus još je u razvoju, a na posebnim internet stranicama umetnici, dizajneri, inženjeri, naučnici, preduzetnici, arhitekte, studenti i svi zainteresovani mogu već sada podeliti primjere svoje ideje o razvoju inicijative, kao i sva sporna pitanja i nedoumice, piše na zvaničnoj stranici Komisije. Više detalja o projektu moguće je pronaći na Instagramu i Pinterestu, kao i na sajtovima europa.eu i ec.europa.eu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde