Srbija u IT sektoru na sedmom mestu u Centralnoj i Istočnoj Evropi

U sektoru informacionih tehnologija, Poljska je najkonkurentnija od 23 zemlje Centralne i Istočne Evrope, a Srbija, iako je u samom vrhu kada je reč o izvoru talenata, nije među prvih pet zemalja regiona, pokazuje istraživanje o budućnosti IT sektora u „Evropi u nastajanju“, prenosi Euroactiv.rs.

Istraživanje koje je sproveo londonski informativni portal Emerging Europe pokazao je da među 23 zemlje regiona, Srbija i Mađarska bolje stoje od Poljske kada je reč o talentima, a da Estonija, Litvanija, Češka, Slovenija i Letonija imaju bolje poslovno okruženje za IT sektor.

Međutim, uzimajući u obzir sve kriterijume, Poljska je osvojila ukupnu ocenu 61,40, ispred drugoplasirane Estonije sa ocenom 58,13. Među prvih pet vodećih zemalja još su i Češka, Mađarska i Rumunija.

Srbija je u istraživanju sa ukupno 46,46 poena zauzela solidno sedmo mesto, iza Slovenije, a ispred Letonije.

Autori izveštaja, koji navode da je reč o prvom nezavisnom istraživanje te vrste u tom delu Evrope, primenili su u svim zemljama istu metodologiju da bi analizirali koliko svaka pojedinačno doprinosi IT sektoru regiona.  U istraživanju su kao kriterijumi korišćeni osnovni indikatori kao što su tržište rada, raspoloživost talentovane radne snage, politika koja se sprovodi u odnosu na IT sektor,  zakonodavni okvir, konektivitet i infrastuktura.

Najbolju ocenu Srbija je dobila po kriterijumu talenta, i uz Mađarsku je vodeća u regionu.

Lošije je, međutim, prošla kada je reč o IT sektoru, i po tom kriterijumu je među 23 zemlje sa ocenom 6,64 zauzela 14. mesto na tabeli, između Hrvatske, i Crne Gore.

Još slabiju ocenu, 6,22, Srbija je dobila za ambijent za poslovanje, i po tom kriterijumu je na 17. mestu, odmah iza Severne Makedonije i Crne Gore, a ispred Kosova koje je 18. sa ocenom 5,34.

U profilu država koje su bile predmet istraživanja, navodi se da je Srbija zemlja koja je veoma napredovala u razvoju IT industrije i da se u toj oblasti pozicionirala kao lider na Zapadnom Balkanu, a da bi mogla da postane i IT sila u širim razmerama. Dodaje se da, poput mnogih zemalja u regionu, ima bogato iskustvo u oblasti tehnologije.

U izveštaju je procenjeno da u Srbiji posluje oko 2.500 kompanija u oblastima informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT).

„Srbija ima drugi po visini broj studenata ICT na 100.000 stanovnika u regionu ‘Evrope u nastajanju’ i peti po visini broj diplomiranih studenata ICT na 100.000 stanovnika. Visok nivo znanja engleskog svrstava je na četvrto mesto među zemljama regiona, a globalno na 15. mesto, što je progres od tri mesta u odnosu na 2018. godinu. Pa ipak, ima mesta za napredak u visini sticanja dodatne vrednosti od ICT po stanovniku“, navodi se u izveštaju.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde