Srbija u godišnjem izveštaju Rio Tinta. Sprema se tužba?

Kompanija Rio Tinto u svom godišnjem izveštaju navela je da „istražuje sve opcije“ i „preispituje pravnu osnovu“ odluke Vlade Srbije da obustavi njegov projekat na području Jadra.

Portal Seebiz navodi da se ovo ponavlja nekoliko puta u izveštaju i  povećava zabrinutost da bi kompanija mogla podneti tužbu sudu.

Rio Tinto je računao na projekt za rudarenje i preradu litijuma u Srbiji kako bi profitirao od očekivanog porasta potražnje za baterijama za električne automobile i drugim oblicima skladištenja energije, ali je on zaustavljen u januaru.

Vlada u Beogradu, pod pritiskom masovnih protest zbog zabrinutosti za životnu okolinu zbog predloženog podzemnog rudnika, poništila je prostorni plan za projekat. Premijerka Ana Brnabić rekla je prilikom te odluke da Rio Tinto „apsolutno nije dao dovoljno informacija“ vlastima i meštanima pogođenih područja Jadra i Rađevine na zapadu zemlje. Tvrdila je da je Vlada Srbije tim potezom ukinula sve dozvole i odluke.

„Razočarani smo ovom objavom i posvećeni smo istraživanju svih opcija i razmatramo pravnu osnovu odluke i implikacije za naše aktivnosti i ljude u Srbiji,“ naveo je Rio Tinto u godišnjem izveštaju,

Neto zarada Rio Tinta prošle je godine dosegla rekordnih 21,09 milijardi američkih dolara ili 116% više nego 2020. Poput svojih konkurenata uključujući Glencore i BHP, anglo-australijska kompanija imala je koristi od snažnog rasta rudarskih proizvoda.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde