Srbija se zadužila milijardu evra. Mali: Uspeh Srbije

Srbija je po prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija, i dodalo da će novac biti iskorišćen za vraćanje „nekih starih i skupih dugova“.

Usled velike tražnje, koja je dostigla 3,5 mlrd EUR, delegacija Srbije je uspela da, kako se navodi, smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920% i kuponskoj stopi od 1,65%, sa rokom dospeća od 12 godina.

– Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Srbije na tržištu kapitala – ocenio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da su jučerašnje kamatne stope, „koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija korona virusa“, umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,5%.

On je dodao da su investitori nastavili da pokazuju poverenje u strukturne reforme koje sprovodi Vlada Republike Srbije, te da je ostvarena ukupna tražnja od preko 3,5 mlrd EUR, i to od strane više od 200 respektabilnih, pre evropskih i američkih fondova, osiguravajućih kuća i banaka

Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine – rekao je Mali i kao primer naveo da u septembru dospeva 700 mil USD duga na ime obveznice sa kuponskom stopom od 7,25%.

Dodao je da je udeo javnog duga u BDP dan pre emisije bio 52,9%, što je „niže nego na početku epidemije“, i najavio da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.

On je rekao i da je, s obzirom na to da se očekuje dalji rast stopa prinosa na međunarodnom tržištu, Srbija bila spremna da iskoristi najpovoljnije uslove, kako bi prikupila neophodna sredstva za finansiranje obaveza koje dospevaju u ovoj godini.

U septembru 2021. godine nam dospevaju dolarske obveznice u iznosu od 700 mil USD sa kuponskom stopom od 7,25%, a koja nosi najveću kamatnu stopu ikada postignutu na međunarodnom tržištu. Srbija je već dva puta prevremeno otkupljivala taj skupi dug kako bi ispravila greške iz prošlosti i rasteretila ukpune obaveze za otplatu – navodi.

U saopštenju ministarstva navodi se i da je prinos ostvaren ovom emisijom u rangu pojedinih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde