Srbija ne prolazi grupnu fazu u Kataru, kaže investitor koji je već pogađao

Investicioni strateg koji je tačno predvideo pobednike dva prethodna svetska prvenstva objavio je koji tim očekuje da će osvojiti trofej na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022. u Kataru.

Pobednik će biti Argentina, napisao je u utorak Joakim Klement iz Liberum Capital-a.

Za naše navijače loša vest. Klement predviđa da Srbija neće proći grupu (daje joj se 36% šansi). Proći će Brazil (90%) i Švajcarska (41%). Drugi predstavnik ovog regiona Hrvatska, izgubiće u osmini finala od Španije.

Prema Klementu, Argentina će na turniru 2022. pobediti Španiju u polufinalu i sastati se sa Engleskom u finalu.

Klementovo predviđanje je izvučeno iz matematičkog modela studije Univerziteta u Notingemu koja uzima u obzir ekonomske i klimatske faktore svake zemlje po glavi stanovnika, kao što su bruto domaći proizvod (BDP), stanovništvo i temperatura. U teoriji, podaci pomažu u predviđanju uspeha zemalja u međunarodnim fudbalskim utakmicama zbog implikacija na sportsku infrastrukturu i fond fudbalskih talenata.

Srbija može i „slučajno“ do druge faze

Klement je upozorio da i dalje postoji „element slučajnosti“ i da se neki rezultati mogu zasnivati na sreći. Kada predviđa ishode u grupnoj fazi, Klement kaže da se model oslanja na verovatnoće. „Samo zato što tim ima malu verovatnoću da uđe u nokaut fazu ne znači i da to neće uraditi“, rekao je on. Možemo da se nadamo da se ovo na predstojećem Svetskom prvenstvu, ostvari kada je u pitanju Srbija.

Ako ishodi ne ispadnu kako je predviđeno, Klement ima spremnu odbranu. „Radim u industriji finansijskih usluga više od 20 godina i ako sam jednu stvar usavršio, to je kako pronaći izgovore za pogrešna predviđanja.”

Banke inače znaju da daju sebi oduška i predvide slične stvari. UBS, Goldman Sasch i Mecquori banka pokušale su da predvide pobednike na Svetskom prvenstvu 2014. i 2018., ali nisu uspele. Klement je u belešci napisao da je njegov „skor 100% tačan“, nakon što je predvideo da će Nemačka pobediti 2014, a Francuska 2018.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde