Spajanje dva supermarketa u SAD za 25 mlrd smatra se „apsolutnom katastrofom“

Kompanija Kroger je najavila da planira da kupi Albertsons u ‘dilu’ od skoro 25 milijardi dolara koji bi mogao da promeni američku maloprodajnu industriju i utiče na to kako milioni kupaca kupuju njihove namirnice.

Taj posao, za koji se očekuje da će se zaključiti 2024. godine, spojio bi dva najveća lanca supermarketa u zemlji i stvorio jednog od najvećih privatnih poslodavaca. Dve kompanije imaju ukupno 710.000 radnika – većina njih je sindikalno organizovana u industriji sa niskim stopama sindikata – skoro 5.000 prodavnica i više od 200 milijardi dolara prodaje, javlja CNN.

Maloprodajna industrija se konsolidovala poslednjih godina, a spajanje bi dalo kompanijama veći prostor da odbiju ‘napade’ od konkurencije poput Amazona, Walmarta i drugih maloprodajnih giganata.

“Spajanje „ubrzava našu poziciju kao ubedljivije alternative većim konkurentima i konkurentima bez sindikata“, rekao je izvršni direktor Krogera Rodni Mekmalenc u saopštenju.

Ako se posao završi, to bi bilo jedno od najvećih spajanja u istoriji maloprodaje u SAD – manje od Amazonove kupovine Whole Foods-a 2017. za 13,7 milijardi dolara. Kompanija bi postala treći najveći maloprodajni lanac u Americi po prodaji.

„Apsolutna katastrofa“

Ovaj potez takođe dolazi u momentu kada se kompanije bore sa višim troškovima, a cene hrane dostiže najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Međutim, analitičari kažu da će ovaj posao teško proći antimonopolsku kontrolu, jer ima direktan uticaj na potrošače.

Zaštitnici potrošača, sindikati i Demokratska stranka već su se oštro usprotivili sporazumu.

Senator Berni Sanders nazvao je to „apsolutnom katastrofom“ i pozvao Bajdenovu administraciju da odbije sporazum. „Spajanje bi bilo pogubno za tržišnu konkurenciju, mala preduzeća, a posebno – džepove potrošača“, rekao je Sanders.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde