Slovenija: Kolektivna tužba protiv kompanije Apple

U kolektivnoj tužbi za naknadu štete slovenački Zavod Kolektiv 99 od kompanije Apple traži 27,5 miliona evra za nadoknadu štete nastale namernim usporavanjem rada i smanjenjem raspona funkcionalnosti određenih modela telefona iPhone.

Zavod Kolektiv 99 podneo je tužbu protiv korporacije sa sedištem u Kaliforniji na Okružnom sudu u Ljubljani.

Potrošači koji su oštećeni Apple-ovim postupcima pozivaju se da se registruju putem obrasca na web stranici kako bi pomogli u daljem procesu kolektivne naknade. Postupak ne znači nikakav trošak za potrošače, napisali su u saopštenju.

“21. decembra 2017. Apple je objavio saopštenje u kojoj je javno priznao da je namerno usporio i smanjio funkcionalnost nekih starijih modela iPhone-a putem nadogradnje iOS sistema bez prethodnog obaveštavanja korisnika ovih telefona. S s nadogradnjom iOS 10.2.1, oštećeni su korisnici modela iPhone 6, 6 plus, 6s, 6s plus i SE, a ažuriranjem iOS-a 11.2 oštećeni su korisnici modela iPhone 7 i 7 plus”, naveli su iz Kolektiva, prenosi RTV Slovenije.

Apple je bio predmet brojnih tužbi i dve kazne, i to u Italiji (10 miliona evra) i Francuskoj (25 miliona evra), zbog priznanja i otkrića vezanih za usporavanje telefona i slabljenje moći baterija.

U martu prošle godine Apple je u Sjedinjenim Državama dogovorio sudsku nagodbu u kojoj bi odšteta, zavisno od broja prijavljenih žrtava, mogla iznositi od 310 do 500 miliona američkih dolara, a u novembru je dogovorila još jednu sudsku nagodbu u vezi s ovim radnjama, ovaj put u iznosu od 113 miliona dolara.

“Procenjuje se da je između 1.500 i 187.500 korisnika iPhone-a u Sloveniji potencijalno oštećeno”, napisao je Kolektiv 99.

U tužbi zavod tvrdi da su radnje Apple-a nanele štetu korisnicima iPhone 6 i 6 plus u iznosu od 104 evra, korisnicima iPhone 6s i 6s plus 165 evra, korisnicima iphone SE 127 evra i korisnicima iPhone 7 i 7 plus 181 evro.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde